Politika

Budva: Održan četvrti strateški seminar o budućnosti integracija

710hotelavalaok
U
organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore od 4. do 6. oktobra je u hotelu "Avala" u Budvi održan je Četvrti strateški seminar o budućnosti evropskih i evroatlantskih integracija Crne Gore i regiona. Na seminaru su učestvovali predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, predsjednikVlade Milo Đukanović, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić, potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković, ministar odbrane Milica Pejanović Đurišić i drugi zvaničnici Crne Gore, saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva vanjskih poslova i integracija.

Budva: Održan četvrti strateški seminar o budućnosti integracija
Portal AnalitikaIzvor

-Takođe, učestvovali su brojni zvaničnici iz zemalja članica EU i NATO, predstavnici diplomatskog kora, međunarodnih organizacija i NVO iz Crne Gore, Evrope i SAD, među kojima su bili potpredsjednica Vlade i ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić, ministar vanjskih poslova Mađarske Janoš Martonji, državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Rumunije Bogdan Auresku, bivši ministar vanjskih poslova Italije Franko Fratini i drugi. Učesnici seminara su ocijenili da je Crna Gora prepoznata kao konstruktivan akter i faktor stabilnosti na regionalnom planu i istakli da je ostvaren značajan napredak u sprovođenju reformi na putu dostizanja standarda za članstvo u NATO i Evropskoj uniji, te da je važno nastaviti sa reformskim procesima. Ukazano je na dostignuća Crne Gore u procesu evropskih i evroatlantskih integracija, s posebnim osvrtom na aktivnosti koje Crna Gora preduzima u ključnim oblastima reforme sektora odbrane i bezbjednosti, jačanju vladavine prava i unapređenju komunikacione strategije o evroatlantskim integracijama. Naglašeno je da će Crna Gora vrijeme do narednog Samita NATO iskoristiti za dalju implementaciju i intenziviranje reformskih procesa- navedeno je u saopštenju.

Tokom panel diskusije razmjenjena su mišljenja o aktuelnim regionalnim i globalnim temama, budućnosti transatlantskih odnosa i značaju evropskih i evroatlantskih integracija za postizanje dugoročne stabilnosti i bezbjednosti regiona Zapadnog Balkana.

Portal Analitika