Svijet

Malala favorit za Nobela za mir

710malalaok
G
lavni favorit Nobela za mir 2013. je 16-godišnja Malala Jusafzai, koju su prošle godine talibani ranili u glavu jer je zastupala pravo žena i djevojaka na obrazovanje.

Malala favorit za Nobela za mir
Portal AnalitikaIzvor

Mlada Pakistanka je u julu održala govor pred Ujedinjenim nacijama, ističući da se neće povinovati teroristima koji žele da je ućutkaju.

"Za mene je Malala Jusafzai na prvom mestu", kazao je za Rojters Kristijan Berg Harpviken, direktor Instituta za istraživanje mira PRIO u Oslu.

"Nagradu je prošle godine osvojila Evropska unija. Nagradu EU je malo ko shvatio i mnogi su je doveli u pitanje", naveo je on, dodajući da bi glavni Malalin hendikep mogle biti njene godine.

Naime, Tavakol Karman, aktivistkinja za ljudska prava iz Jemena, koja je dosad najmlađa dobitnica Nobela, imala je 32 godine kada je osvojila nagradu. Mnogi su tada zamjerali što je prestižno priznanje dodjeljeno tako mladoj ženi.

Malala danas živi u Londonu. I dalje je izložena pretnjama talibana.

Poznati britanski lanac kladionica "Ladbrouks" najviše šansi za Nobela za književnost daje japanskom piscu Harukiju Murakamiju, čija su specijalnost ljudsko otuđenje i ljubavni jadi.

(B92)

Portal Analitika