Novi proizvodi

Norvežani napravili brod koji se ne ljulja

brod
N
orveška kompanija “Salt šip dizajn” konstruisala je brod-hotel, koji nije samo najveći u svojoj klasi, već bi one koji na njemu borave trebalo i da štiti od morske bolesti.

 Norvežani napravili brod koji se ne ljulja
Portal AnalitikaIzvor

Ovo preko 150m dugo plovilo moći će privremeno da smjesti 800 ljudi koji rade na naftnim bušotinama, a zahvaljujući ugrađenim tankovima koji će suprotnom silom djelovati na talase, oni koji na njemu žive osjećaće se skoro kao kod kuće.

Brod je konstruisan prvenstveno tako da se pod što manje ljulja, a tankovi koji smanjuju kotrljanje pokazali su se kao izuzetno uspješni, klaže Johanes Eldoj, projektant “Salt šip dizajna”.

Tankovi o kojima je riječ ispunjeni su vodom, a vazdušni ventili koji se nalaze na krovu svakog od njih ovu vodu kovitlaju, stvarajući talase različite veličine.

Ovi vještački talasi predstavljaju protivrežu prirodnim, tako da se brod ne ljulja. Plovilo je opremljeno i sa četiri azimutna balasta, koji mogu da se vrte i na taj način takođe stvarju protivtežu talasima.

To brodu omogućava da ostane čvrsto vezan za naftne bušotine ćak i pri talasima visokim do pet metara, a uz to može i da se kreće mnogo lakše nego polu-podvodne platforme na kojim radnici inače žive, jer je ipak više brod nego hotel.

Hotelski dio, međutim, takođe neće biti zanemaren. Brod ima dva bazena na otvorenom, bioskopsku salu, teretanu, salon, saunu i salu za konferencije, kao i sve druge uobičajene hotelske pogodnosti, a hrana koja se na njemu služi biće, prema Eldojevim rečima, “odlična”.

 

(blic.rs)

Portal Analitika