Društvo

Mijović: Ministarstvo pravde ignorisalo moje članstvo u radnoj grupi

mijovicsasa
I
z NVO 4Life izražavaju nezadovoljstvo odnosom radne grupe za izradu Predloga zakona o izvršenju alternativnih sankcija, sada preimenovanom u Nacrt Zakona o izvršenju uslovne osude i kazne rada u javnom interesu, prema predstavniku iz ove nVO delegiranom u radnoj grupi.

Mijović: Ministarstvo pravde ignorisalo moje članstvo u radnoj grupi
Portal AnalitikaIzvor

Saša Mijović, izvršni direktor NVO 4Life napisao je otvoreno protestno pismo potpredsjedniku Vlade i ministaru pravde Dušku Markoviću.

„Iako sam član radne grupe, i kao takav, smatram, trebao učestvovati u cijelom procesu, za aktivnosti i rezultate radne grupe saznao sam sa sajta Ministarstva pravde i dnevnog lista Pobjeda, saopšteno je iz NVO 4Life

U reagovanju koje je Mijović proslijedio Portalu Analitika, podsjeća se da je 19. septembra objavljen  poziv za Javnu raspravu na Nacrt Zakona o izvršenju uslovne osude i kazne rada u javnom interesu, a da on, kao član radne grupe nije o tome imao bilo kakve informacije, niti ga je bilo ko iz radne grupe ikad kontaktirao po pitanju učešća i doprinosa izradi ovog Nacrta zakona.

„Nakon što je 22. 10. 2012. godine objavljen Javni poziv za predlaganje kandidata za  Radnu grupu za izradu teksta Predloga zakona o izvršenju alternativnih sankcija i nakon što  je dostavljena dokumentacija u skladu sa Uredbom o načinu i postupku ostvarivanja saradnje organa državne uprave i nevladinih organizacija, obaviješten sam da sam izabran za člana radne grupe. Poslije toga ni jednom od strane Ministarstva pravde nijesam kontaktiran ni obavještavan o toku izrade Nacrta Zakona, iako sam se interesovao“, navodi Mijović.

Ovakvo ponašanje institucija prema prema civilnom sektoru vrijeđa i umanjuje doprinos koji pružamo razvoju crnogorskog društva i smatram da je ovo klasičan primjer institucionalne diskriminacije predstavnika civilnog sektora.

Ovakvim odnosom prema predstavniku civilnog sektora, koji je  član radne grupe za izradu veoma bitnog Zakona, obesmišljava se proces učešća predstavnika civilnog sektora u radnim tijelima i sam institut radne grupe koncipiran na ovaj način. Ovakvim vidom (ne)saradnje se ne pokazuje ništa drugo nego samo deklarativno opredijeljenje za saradnju sa civilnim sektorom koje u svakom slučaju ne doprinosi izgradnji povjerenja između organizacija civilnog društva i institucija. Takođe Vas obavještavam da ovakva praksa nije imanentna samo Ministarstvu na čijem ste čelu, već nažalost i ostalim ministarstvima. S tim u vezi kao potpredsjednika Vlade Vas pozivam da uložite napor i ukažete čelnicima i ostalih ministarstava da se sa ovom praksom najzad prekine.

Kao što znate, predstavnicima NVO 4 Life nikada nije bila namjera da opstruiraju bilo koji proces koji je od interesa za ciljnu grupu kojoj pomaže i poboljšanje njihovog položaja u crnogorskom društvu.

Jedina namjera kao člana radne grupe mi je bila da dam svoj doprinos kvalitetnijoj izradi zakonskog okvira koji, između ostalog, tretira pitanje zavisnika/ca od droga kao jedne od najugroženijih grupa u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju ove NVO.

Portal Analitika