Svijet

Izvučena tijela još 16 žrtava brodoloma kod Lampeduze

itai
R
onioci su danas, kod italijanskog ostrva Lampeduza, pronašli još 16 tijela poslije brodoloma u kome se, strahuje se, više od 300 izbjeglica iz Afrike udavilo, dok iz Rima najavljuju da će utrostručiti broj novih mjesta za imigrante u prihvatnim centrima.

Izvučena tijela još 16 žrtava brodoloma kod Lampeduze
Portal AnalitikaIzvor

Italijanski zvaničnici su rekli da broj žrtava sada iznosi 127, mada ronioci nastavljaju potragu za tijelima utopljenika poslije prevrtanja broda sa oko 500 izbjeglica, na nešto malo više od kilometar od kopna.
Akcija izvlačenja tijela iz mora obustavljena je u petak, dan posle nesreće, zbog uzburkanog mora u blizini Lampeduze, prenijela je agencija AFP.

Italijanska ministarka za integraciju Čečile Kjenge, koja bi tokom dana trebalo da stigne na Lampeduzu, rekla je za dnevnik "Korijere dela sera" da sadašnji kapaciteti za izbjeglice u Italiji od 8.000 mjesta moraju da budu povećani.

"Planiramo da povećamo broj ležajeva u prihvatnim centrima najpre na 16.000, a onda i 24.000", rekla je ona i najavila reformu zakona o imigraciji koji, prema njenim riječima, mora da se promijeni jer je priliv migranata drastično porastao, a "(italijanski) zakon o imigraciji ne smije da kažnjava".

Italijanski premijer Enriko Leta je, u međuvremenu, izjavio da će predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso posjetiti ostrvo u sredu i okrivio Libiju zbog sve većeg priliva potencijalnih azilata u Italiju, navodi AFP.

"Libija odakle je krenuo brod koji je doživio brodolom, treba da usvoji strožije mjere za zaustavljanje brodova s migrantima u isplovljavanju s njihove obale", rekao je Leta i dodao da se problem Italije "danas zove Libija".

(blic.rs)

Portal Analitika