Svijet

Kako su Litvanci naljutili Ruse?

0510RU
R
usija je saopštila da će zabraniti uvoz mliječnih proizvoda iz Litvanije. Rusija se odlučila na taj korak, kako je navedeno, zbog pokušaja te baltičke zemlje da bivšu članicu Sovjetskog saveza, Ukrajinu, približi Evropskoj uniji, prenose agencije.

Kako su Litvanci naljutili Ruse?
Portal AnalitikaIzvor

Litvanija je iskoristila svoj status predsjedavajućeg Evropskom unijom kako bi skrenula pažnju na pojačane carinske kontrole koje je Rusija uvela istočnoevropskim zemljama koje nastoje da uspostave bliži kontakt sa zvaničnim Briselom, prenosi Frans pres.

Ukrajina očekuje da će u novembru, tokom samita u Viljnusu, potpisati ključni sporazum o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom, na što je Rusija odgovorila tako što je ljetos uvela detaljne carinske kontrole na uvoz ukrajinskih proizvoda, proširivši te procedure i na litvansku robu prije tri nedjelje.

Zbog pokretanja ovog trgovinskog spora, Litvanija je uputila upozorenje Rusiji, poručujući joj da, ukoliko nastavi sa tim kontrolama, rizikuje sve bolje odnose sa 28-članim blokom.

Litvanske vlasti su, takođe, ukazale da bi mogle uvesti iste sankcije na robu koja ide preko njene teritorije do ruske oblasti Kaliningrad na zapadu.

Ovo upozorenje je, međutim, razljutilo ruske vlasti, koje su danas objavile da će od ponedjeljka zabraniti uvoz mliječnih proizvoda iz Litvanije. Industrija mlijeka i mliječnih proizvoda čini oko petinu litvanske poljoprivredne proizvodnje, i predstavlja ključni izvor prihoda od izvoza.

B92

Portal Analitika