Društvo

BOŠKOVIĆ: Sjednice Socijalnog savjeta i dalje iza zatvorenih vrata

3107min
I
ako su mediji prenijeli da su iz Ministarstva rada i socijalnog staranja poručili da se o prijedlogu Unije poslodavaca UP moraju izjasniti prije decembra, ministar Predrag Bošković misli drugačije. Prema njegovim riječima, kako prenosi radio Antena M, kvalitetna rasprava se može postići samo iza zatvorenih vrata.

BOŠKOVIĆ: Sjednice Socijalnog savjeta i dalje iza zatvorenih vrata
Portal AnalitikaIzvor

Bošković je za Antenu M kazao da postoji Zakon o radu koji je i dalje na snazi te da je stoga, kako navodi, manje bitno kada će se dogovoriti.

“Ono što je bitno jeste da napravimo kvalitetnu diskusiju o tome da se napravi kvalitetna analiza koji su pozitivni, a koji negativni uticaji takve jedne odluke koju je predložila Unija poslodavaca, pa tek onda da donesemo jednu kvalitetnu odluku koja će biti od interesa i za Sindikate i za poslodavce prije svega, a naravno da će Vlada to podržati”, istakao je on.

Veći spor je nastao u vezi sa tim da li te sjednice treba da budu zatvorene za javnost.

Sandra Obradović iz Unije slobodnih sindikata USSCG podsjeća da su članovi tog tijela napustili sjednicu, jer smatraju, kako kaže, da sjednice Socijalnog savjeta moraju biti otvorene zbog ozbiljnosti pitanja o kojima se odlučuje.

“Prosto ne znam zbog čega bi se neko bojao javnosti i nekih svojih stavova koje ima. To za nas ostaje jedno, ali naravno i za crnogorsku javnost, otvoreno pitanje – zašto su mediji i živa riječ nepoželjni sa ovako vrlo bitne sjednice i svih sjednica Socijalnog savjeta koje su bile“, rekla je ona za radio Antena M.

Da nikakav strah tu ne postoji, potvrđuje i sam Bošković. Smatra da se kvalitetna rasprava može postići samo iza zatvorenih vrata.

“Moj prijedlog je da uvijek, i sa tim se složila velika većina Socijalnog savjeta, svaki od socijalnih partnera može u dnevnoj komunikaciji sa medijima da prezentira svaki segment onoga što je bilo na Socijalnom savjetu, ali dok traje mislim da treba svi da budemo koncentrisani na ono što je suština, a ne da zbog prisustva medija to ode u potpuno drugom pravcu od onog koji bi željeli, a to je da se fokusiramo zaista na ono što je bitno, a to je ona tema koja je na dnevnom redu“, naglasio je on.

Unija poslodavaca je na sjednici Socijalnog savjeta predložila izmjenu odredbe kojom se poslije dvije godine rada na određeno prelazi u radni odnos na neodređeno.

Portal Analitika