Politika

Lalošević: Što prije regulisati odnos parlamenta i Vlade

lalosevic
Crnogorska Skupština mora da ima značajnu ulogu u evrointegracijama i zbog toga je potrebno što prije regulisati odnos parlamenta i Vlade u toj oblasti, smatra potpredsjednik Socijalističke narodne partije Vasilije Lalošević.

Lalošević: Što prije regulisati odnos parlamenta i Vlade
Portal AnalitikaIzvor

Iz Instituta alternativa ranije je ocijenjeno da su dosadašnje aktivnosti u Skupštini u pravcu definisanja modela za učešće u pregovorima bile nedovoljne i da bi odnos zakonodavne i izvršne vlasti u evrointegracijama trebalo regulisati sporazumom kojim će se utvrditi dinamika izvještavanja parlamenta o realizaciji akcionih planova za poglavlja 23 i 24.

Lalošević je kazao agenciji Mina da treba podržati svaku inicijativu koja će dovesti do toga da rad pregovaračkih grupa pogotovo u poglavljima 23 i 24 bude transparentniji.

- Mislim da je inicijativa NVO sektora izuzetno korektna, jer eurointegracije su proces cijelog društva a ne samo političke elite. Sve stvari koje mogu da doprinesu pridruživanju Crne Gore treba uzeti u obzir, rekao je on.

Lalošević smatra da je Skupština je u jednom trenutku, namjerno ili ne, bila marginalizovana u određenom dijelu evrointegracija, a jačanjem kontrolne uloge parlamenta poslanici bi mogli da doprinesu ubrzanju eurointegracija.

- Tako bi mogli da se pohvalimo da nećemo da sakrivamo probleme pod tepih već da ih javno iznosimo, kazao je on.

Lalošević je rekao da je manje bitno da i će se odnos Skupštine i Vlade regulisati ugovorom ili će to biti obuhvaćeno Rezolucijom o eurointegracijama koju parlament priprema, i koja je ranije bila u proceduri.

- Ali definitivno je da u Rezoluciji ima elemenata za pronalaženje veze između Vlade i Skupštine. Vrijeme prolazi, da li će se to pitanje regulisati Rezolucijom ili ugovorom nije bitno, već da se odnos uspostavi i da Skupština dobije značajnu ulogu u evrointegracijama, precizirao je on.

Lalošević je rekao da se mora podržati sve što bi dovelo do sporazuma Vlade i Skupštine o eurointegracijama, kako bi javnost tog procesa bila dostupnija građanima.

- Skupština u tome ima veliku ulogu pogotovo Odbori za eurointegracije i bezbjednost i politički sistem, koji moraju imati značajno mjesto u evrointegracijama. Kontrolna saslušanja koja obavljaju radna tijela parlamenta apsolutno dovode do toga da dođe do poboljšanja u oblastima 23 i 24, naveo je Lalošević.

Portal Analitika