Društvo

VUČINIĆ: Na osnovu čega RDC utvrđuje cijene?

okvucinic
D
irektor NTV Montena, Đuro Vučinić kazao je za Portal Analitika da je „sve što omogućava komercijalnim medijima da mogu funcionisati u ovakvom ekonomskom okruženju dobro, no da treba realno i sagledati mogu li i te umanjene troškove podnijeti“.

VUČINIĆ: Na osnovu čega RDC utvrđuje cijene?
Portal AnalitikaIzvor

- Mislim da do ove situacije ne bi došlo da je Agencija za elektonske medije (AEM) imala kontrolu cijena Radio difuznog centra (RDC), uostalom Agencije za to i služe, kazao je Vučinić komentarišući Odluku RDC-a koja je usvojena u četvrtak na sjednici Vlade.

Podsjećamo da je na održanoj sjednici Vlade usvojena Odluka RDC kojom je ova institucija, kako je navedeno, pripremila olakšice emiterima. Prema analizi koju je RDC uradio dug elektronskih emitera iznosi preko 1.300.000 eura, a pojedini emiteri duguju čak i po 20 mjesečnih faktura. Zbog toga je RDC pripremio olakšice i povoljnosti za emitere koji budu redovno izmirivali dug, jer bi dalje povećanje duga „dovelo u pitanje funkcionisanje cjelokupnog sistema“. Prijedlog Radio difuznog centra je da se emiterima faktura umanji za 20 odsto, ako do 15. u mjesecu plate račun, te da svim emiterima koji redovno budu plaćali fakture bude omogućeno da postojeći dug plate u 24 mjesečne rate počev od januara 2014. godine. Takođe, se u prijedlogu odluke RDC-a navodi, da se sa emiterima, koji ne budu poštovali potpisani sporazum, raskine ugovor.

Direktor NTV Montena se pita „na osnovu čega RDC utvrđuje cijene“.

- RDC je poslao Vladi zahtjev da to bude tako. Otkud Vlada zna da je to što im traži RDC „baš tako“, to zna samo Agencija, ona sabira sve elemente za realnu cijenu. Toliko o povoljnostima koje smo dobili, objašnjava Vučinić.

On dalje tvrdi da je slučaj NTV Montene poseban.

- Isto tako je RDC donio odluku (kao ovo što je Vladi proslijedio) da medije koji ne mogu plaćati isključi. Isključili su između ostalih NTV Montenu 24. maja 2012. godine jer smo bili dužni 9.900 eura i upropastili je, jer smo izgubili ionako tanki marketing, smatra Vučinić.

Direktor Montene dodaje da nije znao da su dugovi ostalih bili mnogostruko veći.

- Do današnjeg dana su pojedinima narasli na 180.000, a ima ih sa 100.000 i 70.000 eura. I nijesu ih isključili, ali smo mi ostali isključeni zbog 9.900 eura. Ovo Agencija AEM ne bi dozvolila da RDC na ovaj način odredi koga će da uništi a ko da nastavi rad, zaključuje sagovornik Portala Analitika.

 

Portal Analitika