Abiznis

Ponovo pokrenuta proizvodnja u Vektri Jakić

0410-ivanovic
P
roizvodnja u kompaniji Vektra Jakić iz Pljevalja koja je u stečaju, nastavljena je danas, nakon skoro 22 mjeseca prekida, u skladu sa odobrenjem Privrednog suda, prenosi Cafe del Montenegro (CDM).

Ponovo pokrenuta proizvodnja u Vektri Jakić
Portal AnalitikaIzvor

U rad je puštena jedna proizvodna linija- „tračne testere“, a angažovano je 35 radnika. Prvi radni dan, nakon što su Jakićeve mašine stale 15. decembra 2011. protekao je po planu u šta se tokom obilaska uvjerio i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović.

- Jedna linija je kompletno puštena i angažovano je 35 ljudi. Ako dodamo 26 koji su nedavno počeli da rade u Vektri Nord to je preko 60 novih radnih mjesta. Nastavićemo da djelujemo kako bi se otvorila i druga linija i da se ova fabrika stavi u puni pogon i da radi punim kapacitetom, kazao je Ivanović novinarima.

On nije želio da izigrava istražitelja i identifikuje krivca zašto Jakić skoro dvije godine nije proizvodio.

- Ne bih ulazio u to ko je kriv i zbog čega ova fabrika nije radila dvije godine. Možda to nije nešto čime treba da se bavi samo ministarstvo poljoprivrede, ali kada kao ekonomista pogledam koje su posljedice nerada ove fabrike onda, svi ćemo se složiti, ima ih jako mnogo. Ne samo u sferi ekonomije. Već i u sferi socijale, moguće i u sferi politike, rekao je Ivanović obećavajući da će i on i Ministartsvo na čijem je čelu pomoći otvaranje bilo kog novog radnog mjesta.

Novinare je inteersovalo da li su Jakićeve mašine danas pokremute samo zbog ministrove posjete i da li će biti isključene po njegovom odlasku.

- U Vektri Nord nekoliko dana nakon početka proizvodnje pojavili se problemi  jer su svi pohrlili da naplate svoje dugove. Ako neko zna bolji model da naplati dugove od kompanije koja ne radi od onog kad kompanija radi neka predloži. Ja ne znam bolji model. Dug se mora vratiti ali se to ne može odjednom naročito ako kompanija nije radila dvije godine. Može biti nekih tehničkih problema, kao i u svakom poslu, ali očekujem da će se proizvodnja nastaviti ne samo na ovom nivou već uvećati i drugim blokom proizvodnje, rekao je Ivanović.

Ministar poljoprivrede je obišao i nekoliko poljoprivrednih proizvođača sa kojima je razgovarao o sertifikaciji pljevasljkog sira, o korekciji agrobudžeta za narednu godinu, otkupu jagnjadi i mjerama koje Ministarstvo može da preduzme da bi se unapredio život ljudi u ruralnim područjima.

- Vidjećemo kakva će biti pomoć svih onih kohi su i mene i Ministarstvo napadali što je budžet mali, od Parlamenta pa dalje. Evo im sada prilike da se budžet poveća i biće mi veliko zadovoljstvo da održe riječ koju su dali građanima jer će samo povećanjem budžeta minisarstvu poljoprivrede biti više sredstava za ruralni razvoj, kazao je Ivanović.

Izvor i foto: CDM

 

Portal Analitika