Društvo

Raseljeni nezainteresovani za rješavanje svog statusa

0410-raseljeni
R
aseljeni i interno raseljeni nijesu zainteresovani da riješe svoj status u Crnoj Gori, uprkos posvećenosti nadležnih organa rješavanju tog složenog pitanja, ocijenjeno je na sjednici Koordinacionog odbora za praćenje implementacije sprovođenja Strategije za trajno rješavanje pitanja raseljenih i interno raseljenih.

Raseljeni nezainteresovani za rješavanje svog statusa
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, Koordinacioni odbor jednoglasno je danas usvojio Izvještaj o realizaciji mjera iz Akcionog plana za implementaciju Strategije, za period jul-oktobar ove godine.

- Uprkos posvećenosti svih nadležnih organa rješavanju tog složenog pitanja, nije prepoznata zainteresovanost raseljenih i interno raseljenih da riješe svoj status u Crnoj Gori, iako je izmjenama i dopunama Zakona o strancima predviđeno da do kraja godine imaju mogućnost da ga regulišu na olakšavajući način, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je, u tom smislu, jedan od zaključaka sjednice bio i da se dodatno intezivira informisanost raseljenih i interno raseljenih na terenu.

Odbor je konstantovao da je Skupština donatora u januaru odobrila prvi projekat gradnje stambenih jedinica u opštini Nikšić, dok su podnijete aplikacije za još dva projekta - izgradnju Doma starih u Pljevljima i stambenih jedinica na Kampu Konik.

- Crna Gora je odlučna u namjeri da trajno okonča postojanje kolektivnih centara, a konkretni rezultati će biti vidljivi već naredne godine, kada će početi gradnja stambenih jedinica, ocijenjeno je na sjednici.

Članovima Odbora prezentovane su aktivnosti Operativnog tima za koordinaciju i praćenje aktivnosti u vezi sa postavljanje kontejnerskog naselja u kampu Konik dva, koji su donacija američke Ambasade u Podgorici.

Oni su, kako se navodi, informisani i o trenutnoj situaciji u kampu Konik i uzrocima čestih poplava u dijelu koji nije obuhvaćen požarom, i gdje stanovnici još žive u barakama, kao i o aktivnostima koje se sprovode u cilju saniranja problema u tom dijelu kampa.

 

Portal Analitika