Politika

LUKŠIĆ: KAP trenutno u najboljoj poziciji u odnosu na proteklih 20 godina

0410-Luksic
P
otpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Igor Lukšić, gostujući u emisiji Živa istina, kaže da kompleksnost situacije Kombinata aluminujuma, koji je odnedavno u stečaju, pokazuje to što u gotovo godinu rada nove Vlade problem nije riješen.

LUKŠIĆ: KAP trenutno u najboljoj poziciji u odnosu na proteklih 20 godina
Portal AnalitikaIzvor

- Ja mislim da je danas Kombinat aluminjuma najmanji problem u odnosu na posljednjih 20 godina, kazao je ministar vanjskih poslova i dodao da je „Kombinat je u stečaju zato što je to očigledno bio neželjen ali jedini način kako bi mogli da uđemo u fazu privođenja kraja restrukturiranja i otvaranja vrata novim investitorima“.

Lukšić napominje da je postojao prijedlog rješenja ali ne i politička podrška.

- Ono što meni takođe smeta je da je naš koalicioni partner SDP stavila potpis na jedan dio koalicionog sporazuma u kojem sve ono što mi radimo i što je Vlada u ovom mandatu pokušala da realizuje -oni tome oponiraju, navodi on.

Nijesu rijetke izjave crnogorskih zvaničnika da je najveći dio problema KAP-a naslijeđen upravo iz perioda Lukšićeve vlade. Upitan da li je njegov odlazak sa mjesta premijera doživio kao poruku da nije dobro obavljao posao kaže da nije to tako doživio jer je bio drugi na listi.

- I ja sam vrlo zadovoljan što smo mi na kraju kad smo zbrojili glasove zbrojili više nego 2009. To nije bilo moguće ako je ta vlada bila toliko loša. To je vlada koja je otvorila pregovore sa EU, koja je napravila pomak prema NATO-u, objašnjava Lukšić.

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova navodi i da nema ambicija da se vrati na čelo Vlade negirajući tvrdnje opozicionih poslanika da za to lobira kod međunarodnih zvaničnika.

- Ta kafansko-tračarska logika koja na neki način dominira određenim našim krugovima, je nešto iz čega treba izlaziti i mislim da ne doliči poziciji koju Crna Gora ima i koju uživa kao vrlo uvažen partner kad se posmatra region pa i šire, kaže Lukšić i dodaje da „Milo Đukanović dok je predsjednik partije, a DPS u ovoj poziciji, treba da bude predsjednik Vlade“.

- Ukoliko ne želi da bude predsjednik Vlade ne treba da bude ni predsjednik partije, kaže Lukšić.

On je kazao da komesar za proširenje Štefan File nije nikada razgovarao sa njim na temu povratka Mila Đukanovića na čelo crnogorske Vlade.

- Nikada nije na tu temu ništa kazao. U svim kontaktima koje smo imali, a i u svim razgovorima koje Štefan File imao sa premijerom Đukanovićem razgovarano je o načinima na koji se može dati dodatni podsticaj evropskoj perspektivi Crne Gore, objasnio je Lukšić.

Na pitanje zašto je ostavio i kako je nastao enorman poreski dug koji se nakupio dok je bio ministar finansija a zatim premijer, Lukšić je odgovorio da bi za odgovor "trebalo ući u svaki slučaj pojedinačnog preduzeća" te da to u ovom trenutku nema vremena da uradi, kao i da bi komentar na to mnogo bolje dala Poreska uprava.

Na kraju emisije kazao da će prisustvovati osvećenju hrama u Podgorici 7. oktobra.

Kompletan intervju sa Igorom Lukšićem možete slušati od 20 sati i 10 minuta na talasima Antene M, ali i na Atlas i Prvoj televiziji.

Foto: gov.me

 

Portal Analitika