Kultura

Na Cetinju otvorena izložba "Njegoš u socijalističkoj Crnoj Gori 1945 - 1990"

0410-Cetinje
N
a Cetinju je sinoć otvorena izložba „Njegoš u socijalističkoj Crnoj Gori 1945 – 1990“. Izložbu, koju čini niz dokumenata, zapisa i novinskih tekstova iz navedenog razdoblja, upriličio je Državni arhiv Crne Gore.

Na Cetinju otvorena izložba "Njegoš u socijalističkoj Crnoj Gori 1945 - 1990"
Portal AnalitikaIzvor

Sinoćnji događaj otvorio je gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović. On je naglasio kako je sama ideja o sabiranju svih svjedočanstava i zapisa iz razdoblja socijalizma koji govore o Petru II Petroviću Njegošu, izuzetno zanimljiva.

- Kroz epohu na koju podsjeća večerašnja izložba, bez sumnje, prožimaju se brojni važni društveni događaji kojima su slavljeni rad, lik i dostignuća Petra II Petrovića Njegoša. Jer, upravo za trajanja Socijalističke Republike Crne Gore, kao članice tadašnje Socijalističke Federativne Republike „Jugoslavije“, obilježavani su značajni datumi, a donošene su i jednako važne odluke. Takvu je konstataciju najbolje obrazložiti podacima da je u vremenskom okviru od 1945. godine pa nadalje, proslavljano stoljeće „Gorskog vijenca“, vijek Njegoševe smrti ili 150 godina od njegovog rođenja. A posebno poglavlje priče koja nosi naziv „Njegoš u socijalističkoj Crnoj Gori“ jeste i dugogodišnja saga o gradnji mauzoleja na Lovćenu – istakao je gradonačelnik Bogdanović otvarajući izložbu.

Posjetiocima događaja obratio se i direktor Državnog arhiva Crne Gore Stevan Radunović, koji je naglasio kako zbirku čine dosad manje poznati i zastupljeni zapisi – što daje svojevrstan pečat i samoj proslavi 200. godišnjice Njegoševog rođenja.

Povodom izložbe, Državni arhiv Crne Gore izdao je i sadržajan katalog pod nazivom „Njegoš u socijalističkoj Crnoj Gori 1945 – 1990“.

Autorka izložbe je Jadranka Selhanović.

Izvor: cetinje.me

Portal Analitika