Abiznis

MARTONJI: Mađarska jedan od najvećih investitora u Crnoj Gori

410janosmartonjiok
C
rna Gora i Mađarska imaju odlične bilateralne odnose bez otvorenih pitanja, a što se tiče ekonomske saradnje Mađarska će nastojati da zadrži  poziciju jednog od pet najvećih investitora u Crnu Goru, izjavio je mađarski minister vanjskih poslova Janoš Martonji nakon sastanka sa crnogorskim kolegom Igorom Lukšićem u Vili Gorica.

MARTONJI: Mađarska jedan od najvećih investitora u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

On je naveo da mađarske kompanije prisutne u Crnoj Gori (OTP banka, Hunguest hotels…) imaju pozitivna iskustva, ističući da šansu za buduću saradnju vidi u oblasti infrastrukture.

- Nijesam čuo da se mađarske kompanije žale ili da su imale primjedbe na svoje poslovanje u Crnoj Gori. Pretpostavljam da sve funkcioniše kako treba i da posluju uspješno-rekao je Martonji.

On je naveo da Mađarska nije imala formalni aranžman sa MMF-om, te da su se američkom zajmodavcu zahvalili nakon što su vratili pozamašan kredit, podignut neposredno nakon izbijanja globalne krize.

-Mi smo u potpunosti vratili kredit i sve je čisto u našim odnosima. Ne treba nam ničija pomoć- možemo se finansirati iz sopstvenih izvora i naša situacija je stabilna, tako da se ne moramo zaduživati. Nećemo nacionalizovati strane kompanije, kako su pojedini mediji objavili- moguće je da ćemo ponovo prodati komunalna javna preduzeća, ali definitivno neće biti nacionalizacije bilo kog tipa- pojasnio je Martonji.

On je istakao da je jedan od kamena temeljaca mađarske spoljne politike nastavak proširenja Evropske unije.

-Osnovni interes našeg regiona je da Crno Gora što prije uđe u EU I NATO. Iz ličnog iskustva znam da to nije jednostavan proces, koji se može pospješiti jakom političkom podrškom svim organizacijama koje su uključene u integracije. Možemo ponuditi stipendije crnogorskim studentima zainteresovanim da se obrazuju u Mađarskoj, tehničku podršku, razmjenu iskustava i transfer znanja- precizirao je Martonji.

Lukšić se zahvalio gostu na snažnoj podršci koju mađarska vlada pruža Crnoj Gori na putu prema EU i NATO.

-Očekujemo pomoć oko poglavlja 11, 12, 13, 23 i 24, a naša ministarstva pravde imaju odličnu saradnju. Infrastruktura treba da bude u fokusu pažnje, imajući u vidu da pruga Bar- Beograd predstavlja koridor prema Centralnoj Evropi- rekao je Lukšić, napominjući da očekuje intenziviranje ekonomske saradnje.

Odgovarajući na pitanja novinara Lukšić je naglasio da se Vlada nije detaljnije bavila pitanjem proslave osveštenja Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

-Pretpostavljam das u svi članovi Vlade dobili pozivnice i da će se odazvati pozivu onaj ko bude htio da prisustvuje- dodao je Lukšić.

 

foto: AP

Portal Analitika