Društvo

MANDIĆ: Neka nas ugase, ponuda RDC-a nije prihvatljiva

0410-Mandic
- Pritiscima, silom i sl. ne postiže se ništa. Neka nas ugase nije nikakav problem. Crna Gore i ovako praktično nema crnogorskih medija pa i ne bi bila neka šteta da i ovo malo što je ostalo bude ugašeno. Interes države nije da postoje crnogorski mediji, jer evo medija sa strane koliko god hoćete, kaže za Portal Analitika Slavko Madić predsjednik Asocijacije komercijalnih emitera, komentarišući Odluku Radio difuznog centra (RDC), koja je juče usvojena na sjednici Vlade.

MANDIĆ: Neka nas ugase, ponuda RDC-a nije prihvatljiva
Portal AnalitikaIzvor

Podsjećamo da je na juče održanoj sjednici Vlade usvojena Odluka RDC kojom je ova institucija pripremila olakšice emiterima. Prema analizi koju je RDC uradion dug elektronskih emitera iznosi preko 1.300.000 eura, a pojedini emiteri duguju čak i po 20 mjesečnih faktura. Zbog toga je RDC pripremio olakšice i povoljnosti za emitere koji budu redovno izmirivali dug, jer bi dalje povećanje duga „dovelo u pitanje funkcionisanje cjelokupnog sistema“. Prijedlog Radio difuznog centra je da se emiterima faktura umanji za 20 odsto, ako do 15. u mjesecu plate račun, te da svim emiterima koji redovno budu plaćali fakture bude omogućeno da postojeći dug plate u 24 mjesečne rate počev od januara 2014. godine. Takođe, se u prijedlogu odluke RDC-a navodi, da se sa emiterima, koji ne budu poštovali potpisani sporazum, raskine ugovor.

- Menadžment RDC-a i pored, hoću da vjerujem želje da pomogne elektronskim medijima, ne radi to na pravi način. Ponuda da se mjesečna faktura umanji za 20 odsto je prosto neprihvatljiva jer ne rješava elektronskim medijima problem. Taj procenat mora da bude znatno veći i u tom slučaju dogovor sa emiterima bi se mogao mnogo lakše i brže realizovati, kaže za Portal Analitika Slavko Mandić i dodaje da se prije ove odluke trebao organizovati sastanak RDC-a i emitera na kojem bi se „definisali odnosi i u potpunosti postigao zajednički jezik“.

Direktor Skala radija tvrdi da emiteri ne izbjegavaju plaćanje obaveza i dodaje da RDC ne treba da se bavi „pitanjem pomoći Vlade elektronskim medijima 2011. godine“ jer se kako kaže „dobro zna ko je od medija bez ikakvog osnova nagrađen stotinama hiljada eura, dok su mali crnogorski emiteri pokupili mrvice“.

Slavko Mandić je mišljenja da je neophodno organizovati sastanak predstavnika elektronskih medija, RDC-a i Vlade, jer je Odluka Radio difuznog centra „jednostrana i neprihvatljiva i pored prijetnji da će svi oni koji ne plate fakture čija struktura emiterima nije jasna“.

- Ukoliko RDC ne pokaže interesovanje za razgovor sa nama, posebno onima koji proizvodimo program, otvoreno pozivam emitere da ne plaćaju svoje obaveze pa i po cijenu raskida ugovora sa RDC-om što bi predstavljalo i prestanak emitovanja elektronskih medija, izričit je sagovornik Portala Analitika.

Predsjednik Asocijacije komercijalnih emitera kaže da se mora otvoreno razgovarati „bez prijetnji i sile“. Mandić je naveo da RDC ne preduzima ništa kako bi naplatio dugovanje nacionalnog Javnog servisa, čije kako kaže troškove upravo plaćaju komercijalni emiteri.

- Mi više nećemo da ćutimo, i sigurno će nas ovo danas natjerati da ozbiljnije priđemo problemu, kaže Slavko Mandić i dodaje da će se obratiti Evropskoj uniji i zahtijevati zajednički sastanak.

- Vidjećemo, ili ćemo svi da se glasimo ili neka postoje oni mediji koji funkcionišu ovako kako funkcionišu – senzacionalistički, što svakako ne čini medijski pluralizam i što nije u interesu Crne Gore i njenih građana, smatra sagovornik Portala Analitika.

Direktor Skala radija još jednom ponavlja da emiteri ne izbjegavaju plaćanje troškova, ali da se mora naći zajedničko rješenje u vezi sa troškovima i njihovom strukturom.

- Tu se ne slažemo jer smatramo da ima mnogo više prostora nego što je to 20 odsto koje nam milosrdno nude, i da vidimo koji je to dug koji treba da platimo, tvrdi Slavko Manidć i dodaje da bi jedino prihvatljivo rješenje za elektronske medije bilo umanjenje fakture za 50 odsto, koja je prema njegovim riječima „naduvana“.

Foto: butua.com

 

Portal Analitika