Politika

BOŠNJAK: Moguć kompromis o Zakonu o izboru poslanika i odbornika

3108branka4_1
Č
lan Radne grupe za izgradnju povjerenja u izborni proces Branka Bošnjak ocijenila je u izjavi za Portal Analitika da je jučerašnji dogovor između DPS-a i DF-a o načinu izbora predsjednika Državne izborne komisije(DIK) pokazatelj da je moguć politički dogovor sa vladajućom partijom o Zakonu o izboru poslanika i odbornika.

BOŠNJAK: Moguć kompromis o Zakonu o izboru poslanika i odbornika
Portal AnalitikaIzvor

 

Bošnjak očekuje da je do 30. oktobra do kada traje mandat Radnoj grupi moguće završiti većinu posla iz domena rada ovog skupštinskog radnog dijela.

- Nama je bio potpuno prihvatljiv predlog opozicije da se DIK potpuno profesionalizuje što je odgovaralo i većini u opoziciji. Međutim, znali smo da za to rješenje vlast nema sluha pa je zadnjoj sjednici Radne grupe postignut kompromis da se predsjednik DIK-a bira na javnom konkursu u Skupštini, kazala je Bošnjak za Portal Analitika, pojašnjavajući da je DF tražio da na plenumu bude izbor između dva kandidata što DPS-u nije bilo prihvatljivo.

Upitana da li je politički dogovor DPS-a i DF-a na Radnoj grupi pokazatelj da je moguć kompromis o kompletnom Zakonu o izboru poslanika i odbornika Bošnjak je kazala da je sada veći optimista i da nazire politički kompromis jer je rješenje o DIK-u bilo ključna sporna tačka.

- Ostale su neka usaglašavanja i za očekivati je da Radna grupa iskorači i kaže da smo učinili jedan veliki korak u pravcu vraćanja povjerenja u izborni proces, navela je Bošnjak.

Bošnjak je dodala da treba riješiti i postići dogovor o glasanju putem pisma jer je opozicija imala velikih primjedbi na aktuelna rješenja.

Ona smatra da je do 30. oktobra moguće završiti posao ali i da je ostao vema bitan zakon o finansiranju političkih partija ''koji nam je servirala Vlada mimo konsultacija sa Radnom grupom''.

- Mi smo skupštinska a ne Vladina Radna grupa za vraćanje povjerenja u izborni proces, pojasnila je Bošnjak.

Ona je najavila da u narednom periodu treba očekivati i rad na Zakonu o prebivalištu koji je veoma značajan zbog odredbi o prebivalištu kao rezidencijalnom uslovu za ostvarivanje glasačkog prava.

- To je sa stanovišta opozicije vrlo sporno jer su nam i iz MUP-a priznali da nemaju sigurnu evidenciju prebivališta. Tu moramo napraviti malo bolju kontrolu pogotovo u nekim mjestima u Crnoj Gori koja imaju veliku dijasporu, kazala je Bošnjak.

 

 

Portal Analitika