Društvo

Guverner Ćaka Horhe Kapitanić otvorio dom kulture "Durmitor" u La Montenegrini

0410kapitanic
P
ortal argentinskog lista Diariochaco objavio je tekst o otvaranju doma kulture "Durmitor" u La Montenegrini, u provinciji Ćako, u kojoj živi najveći broj crnogorskih iseljenika. Renovirani  dom “Durmitor” otvorio  je guverner Provincije Ćako Horhe Kapitanić, koji  je prije par mjeseci posjetio Crnu  Goru.

Guverner Ćaka Horhe Kapitanić otvorio dom kulture "Durmitor" u La Montenegrini
Portal AnalitikaIzvor

Potomak prvih crnogorskih iseljenika, inače veoma uticajna ličnost u političkom životu Argentine, Horhe Kapitanić je u maju, kada je prvi put posjetio Crnu Goru, najavio otvaranje doma "Durmitor" i istakao da će na domu postaviti ploču posvećenu Krstu  Zrnovom Popoviću.

„Krsto Popović je heroj. U Argentini je bio od 1922. do 1924. Ploča će biti sjećanje na njega i njegov boravak kod nas", kazao je tada Kapitanić.

Argentinski list izvještava sa svečanosti otvaranja renoviranog doma kulture “Durmitor” i podsjeća da je kolonija crnogorskih iseljenika formirana prije gotovo sto godina.

Prilikom prve posjete zemlji svojih predaka Kapitanić je kazao da je Crna Gora fantastična zemlja.

"Toliko se emocija probudilo kada sam došao ovdje. Dozivam svoje roditelje i prolazim kroz mjesta kroz koja su oni prolazili. Obišao sam Velimlje i Cuce, i uzeo jedan kamen sa kuće moga đeda Đura i mog đeda Mata. Uskoro ćemo otvoriti renovirani dom "Durmitor", koji su davno podigli naši preci, najavio je Kapitanić, naglasivši da su odnosi među ljudima bezgranični, vanvremenski i zauvijek. "

Obećanje je ispunio, i "Durmitor" je kako je objavio Diariochaco, otvoren.

Portal Analitika