Zanimljivosti

Upisao fakultet u 10. godini

0410Maksimilijanok
Š
vajcarac Maksimilijan Janiš, koji ima svega 10 godina, iz šale je polagao test iz matematike za veliku maturu i dobio najvišu ocjenu! Natprosječno je nadaren, već je preskočio tri razreda u osnovnoj školi i moći će da pohađa specijalna predavanja na Univerzitetu u Cirihu.

Upisao fakultet u 10. godini
Portal AnalitikaIzvor


Kako prenosi AFP, dječaku će na raspolaganju biti razne knjige, a svake druge nedjelje biće mu omogućeno da razgovara sa profesorom na određenu temu.



Maksimilijanovi roditelji, inače njemački državljani na radu u Švajcarskoj, željeli su da sina upišu na matematički fakultet, ali to im nije dozvoljeno jer on nije položio testove iz drugih predmeta za maturu.



„Ovo je prvi put da imamo tako mladog i talentovanog studenta u okviru programa 'Ojlerovo društvo za juniore', koji je namijenjen natprosječno nadarenim srednjoškolcima“, rekao je profesor Mihael Hengartner, predsjednik Univerziteta u Cirihu.



Maksimilijan je sin 67-godišnjeg profesora matematike u penziji i 48-godišnje ekonomistkinje.



Natprosječno nadaren, već je preskočio tri razreda u osnovnoj školi. Trenutno pohađa gimnaziju, zajedno sa 13-godišnjom djecom.



U nedavnom intervjuu listu Zontag cajtung, Maksimilijan je priznao da nema previše drugova.



„Nisam neki specijalista za prijatelje“, navodi dječak, dodavši da nije lako družiti se sa djecom koja su tri godine starija od njega.



„Nemam nikog s kim bih raspravljao o Arhimedu, a većina ni ne zna ko je Gaus (Karl Fridrih Gaus, čuveni njemački matematičar koji je umro 1855. godine)“, objasnio je Janiš.



Maksimilijan vježba matematiku sa svojim ocem, koji ga svakodnevno podučava.

tekst i foto: rts.rs

Portal Analitika