Abiznis

BBC: Povratak crnogorske obale

bbcv
J
edna od najmanjih zemalja u Evropi, ugnježdena izmedju hrvatske dalmatinske obale i Albanije, atrakcije Crne Gore  su odavno bile njenih 295km obale, gdje su smještena mirna ribarska sela, blještava odmarališta, fjord priznat od Unesco-a i ostaci grandioznih venecijanskih utvrdjenja.

BBC: Povratak crnogorske obale
Portal AnalitikaIzvor

Crnogorska obala je došla u fokus medjunarodne javnosti izmedju 1945 i 1992, kada je zemlja bila dio socijalističke Jugoslavije. Čuvene zvijezde kao sto su Elisabeth Taylor, Sophia Loren, i kraljevske ličnosti poput princeze Margaret, sestre kraljice Elizabete, posjetili su obalu od koje zastaje dah. Medjutim, turizam je doživio krah tokom ratova u Jugoslaviji 90-ih, kada je Crna Gora ratovala na strani Srbije protiv susjedne Hrvatske, i nije se oporavio sve do 2006-te, kada je zemlja prekinula kratku uniju sa Srbijom i postala nezavisna.

Danas je obala ponovo pokretačka snaga rapidnog porasta turista ove zemlje. 2012-te je bilo 9.1 milion noćenja u Crnoj Gori , 25% više nego 2007-me kada je bilo 7.3 miliona. Svjetski putnički i turistički savjet (World Travel and Tourism Council) predvidja da će broj turista rasti 10% godišnje u sljedećih 10 godina. Ali dostupnost ovog jadranskog bisera bi se mogla smanjivati kako porast broja turista potiče Crnu Goru da baci oko na bogatije putnike.

Privlačenje imućnih

Mukotrpno obnovljena nakon sto joj je jak zemljotres 1979-te protresao same temelje, Budva je grad ljetnje zabave u Crnoj Gori. Privlačeci uglavnom Ruse, liči na neku vrstu ruskog Magalufa (ljetovalište u Spaniji), burni slovenski hedonizam na obalama Jadrana, puna luksuznih butika, skupih koktel barova i marina prepunih blještavih jahti. Restorani koji gledaju na more od kojih je najotmjeniji „Jadran“ (Slovenska Obala 10; 33-45-10-28) su spremni da vam naplate 80 € za porciju ribe, ali još uvijek postoji niz ribljih restorana koji služe one sa skromnijim budžetom, ako znate gdje da ih nadjete. Smještena unutar starih gradskih zidina, Demižana (Slovenska obala 3, 33-45-50-28) i Konoba (Mitrov Ljubise, Stari Grad, 63-22-54-03) služe svježe plodove mora kao što su lignje i pečene ribe u cijelo, plus mnoštvo jela sa mesom

Postoji mnoštvo pristupačnog smještaja u Budvi. Čak i u vrhu sezone, od juna do septembra, dvokrevetna soba, na mjestima kao što su ugodni hotela Admiral i skromni apartmani Butua malo je vjerovatno da će koštati mnogo više od 50 € na noć.

No, dok je Budva ima ostrvca priuštivosti, drugi gradovi uz obalu su se preselili čvrsto u područje luksuznog turizma. Na primjer, nekad ribarsko selo, Sveti Stefan, 9 km jugoistočno od Budve ,ostrvce sa krovovima kuca od terakote odvojeno od kopna uskim pasažom kopna. Nakon pada u zapuštenost tokom ratova u Jugoslaviji, naselje je kupio luksuzni resort lanac Aman, i trenutno nije dostupno bilo kome ko nije gost. Jedna od obližnjih plaža je takođe rezervisana za goste, i polu-javna plaža s druge strane nasipa kostaće vas 50 € samo za privilegiju da ležite na ležaljci.

Jedan od najambicioznijih turističkih poteza, može se vidjeti u Porto Montenegro, u blizini primorskog grada Tivta, u Bokakotorskom zalivu, 34 km sjeverno od Svetog Stefana. Bivše brodogradilište korisceno od jugoslavenske mornarice, počelo se transformisati u vrhunsko ljetovaliste 2011-te, finansirano od strane kanadskog milijardera Petera Munka. Marina trenutno ima gotovo 200 vezova, a očekuje se da dosegne blizu 500 do kraja 2014-te.

Bokakotorski zaliv je jedan od nesumnjivih bisera zemlje: prirodna luka okružena prstenom od visokih, tamnih stijena po kojima je ova zemlja dobila ime. Na istočnom kraju zaliva, postavljena među najjužnijem fjordovima Evrope, ulice Kotora su podsjetnik prošlosti ove obale kao predstraže venecijanske imperije 1420-1792. Iznad ulica iz Unesco-vih registara, ostaci starih zidina tvrđave i dalje stoje, sa kojih se pruža pogled na zaliv, nakon napornih 5 km uspona.Vijugav put oko obale predstavlja obilje mogućnosti za fotografisanje, kadriranjem kotorskih tornjeve i grudobrana nasuprot visokih vrhova. No, zapanjujući krajolik ima svoju cijenu, sedmicu dana boravka u iznajmljenom smještaju za četvoročlanu familiju tokom jula ili avgusta može koštati i do 2350 €.

Za pristupačniju posjetu, odsjednite u Prčanju, 6 km prema zapadu. Mali, ležerni gradic je dom za nešto više od 1000 duša, a hoteli ovdje koštaju manje od onih blizu kotorskih zidina.Hotel Bokeljski Dvor košta oko 50 € za noć i ima pogled na uvalu.


Kako se crnogorska obala približava albanskoj granici, teren postaje ravniji, a obala ima manje uvala i uvalica od onog sjevernije. Ulcinj, zivahno ljetovalište izgrađeno oko prirodne luke, svijet je daleko od luksuznih naselja u blizini Porto Montenegro ili u Bokokotorskom zalivu. Ovdje, u blizini najcjenjenije plaže u zemlji - 12 km dugačke Velike Plaze - barovi prodaju pola litre lokalnog piva, Nikšićko; kao i ćevape, a turisti razgledaju kupaće kostime nedaleko od tornjeva džamija otomanskog stila. Kako naselja sjevernije obalom bacaju oko na luksuzni turizam, Ulcinj ostaje ostrvo priuštivosti. Bar za sada.

http://www.bbc.com/travel/feature/20130927-montenegros-coastal-comeback/1

 

 

Portal Analitika