Društvo

Osniva se Muzej žena Crne Gore

3podgorica
O
državanjem 1. sastanka Koordinacionog tima za osnivanje Muzeja žena Crne Gore, koji je konstituisan u okviru Ministarstva za ljudska i manjinska prava otpočeo je proces osnivanja ove muzejske ustanove.

Osniva se Muzej žena Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Osnivanje Muzeja žena Crne Gore inicirale su predstavnice civilnog sektora, Skupštine Crne Gore (Odbora za rodnu ravnopravnost) i Vlade Crne Gore (Ministarstva kulture i Ministarstva za ljudska i manjinska prava - Odjeljenja za poslove rodne ravnopravnosti), koje dijele isto uvjerenje da je osnivanje ove ustanove veoma značajno kako sa stanovišta politike rodne ravnopravnosti, tako i sa stanovišta savremenih politika kulture koje se implementiraju u Crnoj Gori.

Sam proces osnivanja Muzeja žena će biti dugotrajan s obzirom da se moraju obezbijediti brojni i kompleksni uslovi, a uloga Koordinacionog tima je da u predstojećem periodu obezbijedi uslove za osnivanje ove institucije.

Između ostalog, Koordinacioni tim će u narednom periodu nastojati da javnost i sve aktere koji mogu uticati na ovu odluku pridobije za ideju da se, u trenutku kada se za to budu stekli uslovi, Muzeju žena ustupi objekat u kojem je nekad bio smješten Djevojački institut carice Marije Aleksandrovne na Cetinju, a čija je kulturna namjena već definisana kroz „Elaborat o utvrđivanju kulturne vrijednosti“ i „Studiju zaštite kulturnih dobara za potrebe UP Istorijsko jezgro Cetinja“, čime bi se on vratio svojoj prvobitnoj namjeni – emancipovanju ženskog dijela crnogorske populacije.

Osnivanjem Muzeja žena Crna Gora će se pridružuti brojnim državama u Evropi i svijetu koji ovakve institucije već imaju. Na taj način će biti potvrđena spremnost države Crne Gore da mnoge doprinose žena u sferi privatnosti, javnog života, trgovine, politike itd. uvaži kao relevantne za nastanak crnogorskog istorijskog identiteta.

 

Portal Analitika