Društvo

Konjević:IPA projekat jača saradnju policija u regionu

3sast
R
egionalni IPA projekat, Borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, ojačaće saradnju policija i pravosudnih organa zemalja zapadnog Balkana, ocijenjeno je na sastanku predstavnika crnogorskog i italijanskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Konjević:IPA projekat jača saradnju policija u regionu
Portal AnalitikaIzvor

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević razgovarao je danas sa direktorom Kancelarije za koordinaciju i planiranje u italijanskom MUP-u, Anapaolom Porcio o realizacija IPA projekta Borba protiv organizovanog kriminala i korupcije: međunarodna saradnja u oblasti krivičnog prava.

Projekat je, kako je saopšteno, regionalni a njegove zemlje korisnice su Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Albanija, Kosovo, Makedonija i Crna Gora.

»Projektom se namjeravaju ojačati kapaciteti policija država korisnica, sa posebnim akcentom na zajedničke istrage«, navodi se u saopštenju.

Porcio je kazala da je osnovni cilj projekta dalje jačanje saradnje među zemljama Zapadnog Balkana, u oblasti policijske i saradnje i među pravosudnim organima.

Ona je navela da Evropska unija veliku pažnju poklanja implementaciji tog višegodišnjeg projekta.

“Italija, kao zemlja zadužena za konkretnu implementaciju, spremna je da na osnovu bogatog iskustva u toj oblasti, pruži svu neophodnu podršku uspješnoj realizaciji postavljenih ciljeva, jačajući na taj način i kapacitete svih zemalja koje su obuhvaćene ovom inicijativom”, rekla je Porcio.

Ona je Konjevića obavijestila i o inicijativi da sjedište regionalnog projekta bude Crnoj Gori.

Konjević je rekao da podržava projekat ocjenjujući da dolazi u pravom trenutku za Crnu Goru , pred otvaranje pregovora za poglavlja 23 i 24.

“Konjević je posebno je podržao ideju da sjedište regionalnog projekta bude u Crnoj Gori i obećao punu podršku za realizaciju te ideje”, navodi se u saopšenju.

Konjević smatra da bi otvaranje regionalne kancelarije za implementaciju IPA projekta u Crnoj Gori predstavljalo snažan doprinos unarpjeđenju regionalne saradnje na izruzetno važnom pitanju i priznanje Crnoj Gori za posvećenost razvoju bilateralnih odnosa sa svim susjednim državama.

“Ističući kontinuitet odlične saradnje sa Italijom u oblasti unutrašnjih poslova, Konjević se zahvalio na podršci koja je u prethodnom periodu pružena na polju evropskih integracionih, ali i sveukupnih reformskih procesa”, kaže se u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili o višestrukom benefitu snaženja odnosa zemalja zapadnog Balkana i Italije, kao prirodnih partnera u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i drugih izazova sa kojima se suočava region.

“Zajednički je ocijenjeno i da bi otvaranje regionalne kancelarije mogla biti prilika za realizaciju zvanične posjete italijanskog ministra unutrašnjih poslova Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

(MINA)

Portal Analitika