Društvo

Policija uhapsila dvojicu Beranaca zbog krađe eksploziva

3ber
B
eranska policija uhapsila je sugrađane N.B. (42) i M.Đ. (35) zbog osnovane sumnje da su ukrali veću količinu eksploziva iz fabrike Polieks u tom gradu.

Policija uhapsila dvojicu Beranaca zbog krađe eksploziva
Portal AnalitikaIzvor

Iz Uprave policije su kazali da sumnjaju da je N.B. radio u obezbjeđenju Polieksa od 11. do 16. jula, i da je u tom periodu počinio krivično djelo teška krađa.

„N.B. je uklonio zaštitnu mrežu sa ulaznih vrata magacina abrike, skinuo fabričku plombu sa brave na vratima magacina, a potom iz unutrašnjosti ukrao oko 120 kilograma eksplozivne materije, trotilskih metaka – TNT, koji su bili zapakovani u drvenim sanducima“, navodi se u saopštenju.

O događaju je obaviješteno Osnovno državno tužilaštvo u Beranama, koje je kvalifikovalo krivično djelo.

Policijaci je, kako se navodi, 30. septembra pretresli kuću N.B. i pronašli prazne drvene sanduke koji služe za skladištenje trotilskih metaka i oni su uz potvrdu oduzeti.

„Odgovornog lice iz fabrike prepoznalo je da drveni sanduci pronađeni pretresom potiču iz pomenute fabrike,a prilkom pretresa pronađena je i uz potvrdu oduzeta i lovačka puška kalibra 16 milimitera bez municije, za koju N.B. nije posjedovao oružni list na svoje ime“, navodi se u saopštenju.

O rezultatima pretresa obaviješten je nadležni državni tužilac.

Policija je rasvijetlila i tešku krađu eksploziva iz Polieksa koja je počinjena 2007. Godine, i zbog tog krivičnog djela uhapsila M.Đ.

„M.Đ. je, kako se sumnja, 29. aprila 2007. godine, bio radnik Polieksa i počinio tešku krađu, nakon što je obio ulazna vrata magacina odakle je otuđio oko 90 kilograma praškastog eksploziva marke Beranit i 12 komada elektrodetonatora sa provodnicima“, kaže se u saopštenju.

Policijski službenici su, nakon identifikovanja M.Đ. i postupajući po naredbi nadležnog sudije za istragu, pretresla kuću osumnjičenog.

„Pretresom je pronađen električni provodnik – žica crvene boje, veće dužine, koja služi za iniciranje elektrodetonatorske kapisle i dva prazna pakovanja od upaljača za eksploziv M-69“, navodi se u saopštenju.

Pronađeni predmeti su uz potvrdu oduzeti.

Od strane odgovornog lica fabrike prepoznato je da komponente električnog provodnika pronađene pretresom potiču iz pomenute fabrike.

Nakon hapšenja N.B. i M.Đ. su, u zakonskom roku, uz službene zabilješke o lišenju slobode, predati nadležnom državnom tužiocu, koji im je odredio zadržavanje.

Policija, kako se navodi, nastavlja sa istragama koje mogu biti povezane sa navedenim krivičnim djelima.

(MINA)

Portal Analitika