Region

Vučić: Šeik Muhamed vratio nadu Srbiji

3alexandarV
S
rbija potpisala četiri sporazuma sa emiratskim firmama, očekuje godišnji izvoz od 400 miliona eura

Vučić: Šeik Muhamed vratio nadu Srbiji
Portal AnalitikaIzvor

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je nakon potpisivanja memoranduma sa emirtaskim firmama i sastanka sa generalnim direktorom firme "Mubadala" Kaldunom Kalifom al-Mubarakom, izjavio da će Srbija postati "malo balkansko čudo" ako u saradnji sa UAE do kraja sprovede planove o izgradnji fabrike čipova i dijelova za avione.

Glavni ciljevi ovih sporazuma su ulaganja i mogućnosti razvoja u Srbiji u više oblasti, u kojima kompanija "Mubadala", koja se bavi proizvodnjom čipova i visokosofisticiranom opremom za avione, već posluje.

Kako je vicepremijer saopštio novinarima u Vladi Srbije, prva faza za igradnju fabrike čipova u Srbiji je izgradnja naučno-razvojnog centra. On je rekao da su Ujedinjeni arpski emirati (UEA) jedna od zemalja u svijetu koja najviše proizvodi čipova, a potpisani sporazumi bi omogućili "da Srbiju spasi muka".

"UAE je jedan od najznačajnijih proizvođača u oblasti avio-industrije i tom fabrikom bi u potpunosti nestao spoljnotrgovinski deficit Srbije, dok bi godišnji izvoz bio 400 miliona eura", rekao je Vučić, naglasivši da bi za dvije godine avioni u čitavom svijetu mogli da nose dijelove napravljene u Srbiji.

Prvi potpredsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić je istakao važnost potpisivanja ovih memoranduma.

"Saradnja sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima je veoma važna za našu zemlju i neizmerno smo zahvalni svima vama, posebno šeiku Muhamedu što je ovu zemlju učinio posebnom i što nam je vratio nadu", rekao je Vučić.

Komentarišući potpisivanje sporazuma o saradnji, Valid al-Mokarab al-Muhairi, glavni operativni direktor kompanije "Mubadala" je izjavio da će "Mubadala" sa velikim zadovoljstvom intenzivirati saradnju sa srpskim institucijama.

"Mi smo sigurni da će nam ovi sporazumi omogućiti da identifikujemo mogućnosti investiranja. Mi ostajemo dosljedni podršci razvoju raznovrsne, globalno integrisane i inovativne ekonomije u Abu Dabiju, kao i širenju na perspektivna tržišta, kao što je Srbija", rekao je al-Muhariri.

Memorandumom sa kompanijom iz Ujedinjneih arapskih emirata (UAE) je predviđeno da će: "ATIC i Republika Srbija istražiti izvodljivost istraživačkog i razvojnog centra u Srbiji u industriji poluprovodnika", "Masdar i Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine zajedno će identifikovati mogućnosti investiranja u srpske tehnologije Fokus - program za obnovljivu energiju", "Mubadala (Khazna) i Telekom Srbija će zajedno istražiti mogućnosti za razvoj data-centara u Srbiji", "Strata i Republika Srbija će istraživati zajedničke mogućnosti za razvoj avio-konstrukcije – u vezi sa proizvodnim kapacitetima u Srbiji."

 

Portal Analitika