Svijet

Novi dokazi Sisijevog planiranja vojnog udara u Egiptu

3kairoprotestiok
O
bjavljen video snimak koji dokazuje da je vojni udar u Egiptu planiran još u decembru prošle godine

Novi dokazi Sisijevog planiranja vojnog udara u Egiptu
Portal AnalitikaIzvor

Egipatska novinska agencija Rasid (RNN) objavila je šestominutni video snimak sastanka egipatskog ministra odbrane Abdela Fattaha el-Sisija i visokih vojnih dužnosnika održanog 23. decembra prošle godine, a video je dokaz da je ministar Sisi već tada planirao izvođenje vojnog udara kojim je 3. jula sa vlasti svrgnut demokratski izabrani predsjednik Mohamed Morsi, javio je dopisnik Anadolu Agency.

Na objavljenom snimku se jasno vidi kako je izvjesni komandant egipatske vojske Omer, Sisiju izrazio veliku zabrinutost odnosom medija prema vojsci i kako sagovornici traže način kako pod kontrolu staviti iste.

„Prekoračena je crvena linija koja je postojala i 50 godina nakon revolucije i mediji su se nenormalno smiono odnosili prema vojsci. Na osnovi dosadašnjih mjera nemoguće je pod kontrolu staviti medije, a mi bismo trebali po povratku u kasarne započeti uspostavu novih crvenih linija. Medije u Egiptu kontrolira 20 ili 25 ljudi. Moramo oformiti jedan tim koji će stupiti u kontakt sa tom grupom koja drži dah medija, pa ih potom ili pridobiti na našu stranu ili zastrašiti“, rekao je komandant Omer.

Ministar Sisi se nasmijao na ovu konstataciju komandanta i kazao da mu je jasno kako pridobiti tu grupu, a zatražio je pojašnjenje kako ih prestrašiti.

Omer je potom kazao da izjave i stavovi glasnogovornika vojske trebaju u glavama ljudi stvoriti željeni portret vojnika, a Sisi se ponovi nasmiješio i kazao da je aktuelni glasnogovornik Ahmed veoma važan elemenat za mamljenje žena.

Istakavši da aktuelni zakoni ne dozvoljavaju medijima objavljivanje bilo kakvih vijesti o vojsci bez prethodne saglasnosti vojnog obavještajnog centra, Siri je kazao da je cijeli lanac pokidan nakon revolucije.

„Ovo se ne odnosi samo na oružane snage, već na sve državne institucije. Država se raspala i sada je se iznova gradi. Prolazimo kroz drugačiji period i pokušavamo kontrolirati procese promjena u zemlji. Nemoguće je imati kontrolu kao ranije. Bit će izabran i novi parlament. Kakav ćemo imati odnos sa njim? Parlament može tražiti i preispitivanje vojske“, kazao je Sisi.

Sisi je u ovom video snimku jasno kazao da oružane snage moraju imati udio kontrole nad medijima i da vojska radi upravo na tome.

„Izborit ćemo mnogo bolji rezultat, ali nismo još postigli željeno“, zaključio je Sisi.

Egipatska vojska se još nije očitovala o objavljenom video snimku.

Predsjednik Upravnog odbora agencije RNN Amr Rerraj je, u izjavi za Anadolu Agency, istakao da je objavljeni snimak snimljen za vrijeme sastanka vojnih zvaničnika u jednoj od komandi, a da je jasan dokaz da je Sisi planirao vojni udar još u decembru 2012. godine. On je dodao da agencija posjeduje video u trajanju od tri sata, ali da je za sada objavljen samo dio od šest minuta.

Istakavši da je snimak snimljen kamerom vojske i da se na njegovom početku nalazi amblem Odjela za odnose s javnošću egipatske vojske, Farray je kazao da su snimak agenciji proslijedili neki oficiri koji su nezadovoljni potezima vojnog vrha u zemlji.

Naglasivši postojanje straha od odmazde vojske, Farraj je kazao da agencija posjeduje još niz drugih snimaka sličnog konteksta.

„Ma koliko se bojali, mi moramo javnosti kazati istinu. Zato smo i objavili ovaj video. Trenutno se u zatvorima nalaze dva naša novinara i jedan član Upravnog odbora. Vojska je odgovorna za njihove živote. Objavljeni snimak nedvojbeno dokazuje da je Sisi još u decembru planirao vojni udar u zemlji“, zaključio je Farraj.

 

Portal Analitika