Društvo

Povećani prihodi i posjete Nacionalnim parkovima Crne Gore

3Lovcen
N
a XV sjednici Upravnog odbora Nacionalnih parkova Crne Gore koja je održana 1.oktobra razmatrana je, između ostalog, Informacija direktora JP Zorana Mrdaka o najznačajnijima ativnostima u periodu od jula do oktobra.

Povećani prihodi i posjete Nacionalnim parkovima Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Tom prilikom istaknuto je da je turistička sezona bila izuzetno uspješna, da je povećan broj posjetilaca u odnosu na prošlu godinu za 19,46%, kao i da su prihodi povećani za 39,60%. Isto tako, broj posjetilaca koji su splavarili je povećan za 6% u odnosu na prošlu godinu, dok su druge turističke stavke ostale na prošlogodišnjem nivou. S posebnom pažnjom je razmotren problem u vezi sa onemogućavanjem naplate ulaznica u NP Lovćen od strane određene grupe mještana. Iz tog razloga, procijenjeno je da je ovaj Park izgubio prihod od oko 100.000 eura što će naknadno tačno utvrditi nadležna komisija. Nakon utvrđivanja istog, Nacionalni parkovi Crne Gore će preduzeti sve neophodne zakonske radnje i mjere protiv onih lica koja su na bilo koji način opstruirala ili ometala rad zaposlenih, devastirala infrastrukturu ili na bilo koji način ugrozila redovno funkcionisanje Službi u ovom Nacionalnom parku.

Kada su u pitanju projekti koji se finansiraju sredstvima iz Kapitalnog budžeta istaknuto je da se očekuje realizacija skoro svih aktivnosti planiranih za 2013. godinu. Inače, asfaltiran je „Durmitorski prsten“ u dužini od 4,5km, u toku je izvođenje radova na parking prostoru na splavištu Drugi logor na rijeci Tari i izgradnja treće trake i parkinga na Vranjini. Na Vranjini je, takođe, već završena izgradnja trafostanice, dok su u toku pripremni radovi za izgradnju dva sanitarna objekta u NP Lovćen. Ujedno, sredstvima Regionalne razvojne agencije za Bjelasicu, Komove i Prokletije sprovode se završni radovi na Centru za posjetioce u Gusinju, dok će JP finansirati opremanje enterijera kako ovog Centra, tako i centara za posjetioce u NP Durmitor i NP Biogradska gora.

Za sledeću godinu, kada su u pitanju projekti koji će se realizovati kapitalnim budžetom, predloženo je niz projekata, od čega je prioritet izgradnja restorana „Crno jezero“ u NP Durmitor.

U cilju unaprjeđenja saradnje sa lokalnim stanovništvom i predstavnicima biznis sektora koji žive ili gravitiraju Parkovima, planirano je osnivanje Foruma za socio-ekonomska pitanja u svakom Parku. Forumi bi se sastajali više puta godišnje, po potrebi, a činili bi ih, pored predstavnika Nacionalnih parkova, i predstavnici lokalnih zajednica, udruženja lokalnih biznisa, kao i predstavnici udruženja za zaštitu prirode. S tim u vezi, osnovan je Forum u NP Biogradska gora u julu, a očekuje se osnivanje ovakvih tijela i u ostalim NPCG do kraja godine.

Upravni odbor Nacionalnih parkova je, pored pomenutog, razmotrio i druga pitanja iz svog djelokruga rada.

Portal Analitika