Politika

Vlada predložila izmjene Zakona o Zaštitniku

3Vlada
V
lada je danas usvojila Predlog izmjena Zakona o zaštitniku ljudskih prava i sloboda, kojim je predviđeno da predsjednik države konsultuje predstavnike nevladinih organizacija, naučnu i stručnu javnost, prilikom predlaganja Skupštini kandidata na tu funkciju.

Vlada predložila izmjene Zakona o Zaštitniku
Portal AnalitikaIzvor



Pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Blanka Radošević Marović rekla je da se ovim i izmjenama Zakona o zabrani diskriminacije, koji je u Skupšinskoj proceduri, u potpunosti, zaokružena oblast ljudskih prava u normativnom smislu.

„Izmjenama i dopunama Zakona, ovaj postupak je postao značajno transparentniji, budući da će od sada predsjednik države da obavi stručne konsultacije sa predstavnicima nevladinih organizacija, čija je osnovna djelatnost zaštita ljudskih prava, i sa drugim predstavnicima naučne i stručne javnosti prilikom predlaganja Skupštini kandidata za zaštitnika ljudskih prava i sloboda“, kazala je Radošević Marović.

Prema njenim riječima, izmjenama je predviđeno da prijem Zaštitnika od predsjednika države, Skupštine, Vlade i drugih zvaničnika do organa na lokalnom nivou, mora biti, na zahtjev, bez odlaganja.

„Zaštitnik ljudskih prava je dobio još jednu funkciju, a to je zaštita od torture, nečovječnog ponašanja i kažnjavanja lica lišenih slobode“, kazala je Radošević Marović novinarima nakon sjednice.

Ona je pojasnila da je izmjenama predviđeno da Zaštitnik samostalno formira radno tijelo od stručnjaka i raznih specijalističkih znanja koji će, kako je navela, vršiti obilazak institucija zatvorenog tipa i davati svoja mišljenja, preporuke, sarađivati sa kabinetom Ujedinjenih nacija za prevenciju torture.

Radošević Marović je kazala da je izmjenama precizirana finansijska nezavisnost funkcije Zaštitnika, navodeći da su njima postigli maksimum u pokušajima da tu instituciju ojačaju i učine je nezavisnijom.

„Zaštitnik će moći u potpunosti samostalno raspolagati finansijskim sredstvima iz budžeta Crne Gore. Moći će da zapošljava i sam pravi izbor svoje stručne službe, a da ne traži mišljenja drugih organa i odobrenje Ministarstva finansija“, precizirala je ona.

Radošević Marović je navela da su izmjenama uvedeni novi platni razredi za zaposlene u instituciji Ombudsmana, što će, kako je ocijenila, značajno ojačati njihovu poziciju i motivaciju za rad.

(MINA)

Portal Analitika