Društvo

Amfilohije: U izgradnju Sabornog hrama do sada uloženo šest miliona eura

amfihramok
Mitropolit crnogorsko- primorski SPC Amfilohije saopštio je da će na osveštenje Sabornog hrama koje je najavljeno za 7. oktobar, biti prisutni najvažniji partijarsi pravoslavne crkve i naglasio da je u pitanju istorijski događaj za hrišćanski svijet. Amfilohije je dodao da se još se potvrđuje dolazak državnih činovnika. U izgradnju Sabornog hrama kako je naveo, do sada je uloženo šest miliona eura dodajući da ima još posla oko uređenja hrama.

"Vlada je ponovo pritekla u pomoć, ne samo osnivanjem Počasnog odbora, kao i gradonačelnik Miomir Mugoša. Imali smo u svoje vrijeme nekih trvenja između Glavnog grada i Mitropolije, ali izgleda da ovaj Hram čini čuda, i to jeste njegov smisao – da pomiri i objedini ljude”, kazao je Amfilohije na konferenciji za medije.

Amfilohije: U izgradnju Sabornog hrama do sada uloženo šest miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

Mitropolit SPC je podsjetio da je Vlada 90-ih godina za njegovu gradnju opredijelila sedam miliona njemačkih maraka od čega je priloženo 1,325 miliona.

Od crnogorskih zvaničnika, kako je kazao Amfilohije, predsjednik države Filip Vujanović prisustvovaće akademiji koja je najavljena za nedjelju 6. oktobar, a organizovaće i svečani prijem za goste koji će doći na svečanost. “Vujanović će biti prisutan i biće organizovan prijem sa njegove strane. Takođe, premijer (Milo) Đukanović je predviđen da priredi prijem gostima, sad to već od njega zavisi. Ko će od njih prisustvovati akademiji, još nije poznato. U svakom slučaju, još je rano o tome govoriti”, kazao je Amfilohije.

On je najavio da osveštenju prisustvovati Srpska pravoslavna crkva na čelu sa patrijarhom Irinejom, kao i svi ostali patrijarsi pravoslavnih crkava. Amfilohije je napomenuo i da su svoj dolazak najavili i zvaničnici iz regiona. „U toku je još uvjek potvrđivanje dolazaka. Već je najavio svoj dolažak predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Posebno bih ga pohvalio jer je za izgradnju hrama priložio 50.000 eura. Time je pokazao da spada u velike dobrotvore- rekao je mitropolit SPC.

Mitropolit je kazao da nije predviđeno isticanje crnogorske zastave tokom osveštanja Sabornog hrama.

- Nije uobičajeno da se u ovakvim prilikama stavljaju zastave. Sam hram je po sebi zastava. Koliko znam samo je predviđen jedan natpis 1700 godišnjica, gore na pirgovima- kazao je Amfilohije.

Amfilohije je kazao da je mnogo pojedinaca i kolektiva priložilo novac za gradnju Sabornog hrama i naglasio da ga najviše diraju prilozi sirotinje. Posebno je istakao radnike Kombinata aluminijuma koji su, kako je naveo, od početka davali priloge za izgradnju hrama”.- To je bio jedini stalni prihod za gradnju Hrama – KAP, Elektrotehnička škola “Vaso Alirudić” čiji su profesori odvajali jedan odsto od plate, Elektrotehnička i Mašinska škola, kao i Radio Televizija Crne Gore i Pobjeda – dio njihovih radnika je do danas neprekidno pomagao gradnju”, rekao je Amfilohije.

Među značajnim priložnicima, kako je dodao, bili su i sprsko Ministarstvo vjera, kao i neke kompanije iz Srbije.

U SPC-u su za nedjelju 6. oktobar u 20 sati najavili svečanu akademiju, sa bogatim duhovnim i kulturnim programom. U ponedjeljak 7. oktobra, u osam sati, predviđen je početak svete liturgija sa činom osvećenja Hrama, koju će služiti patrijarh vaseljenski Vartolomej sa ostalim patrijarsima i pravoslavnim arhijerejima.

Sedmog oktobra u 20 časova biće održan koncert na kom će nastupiti poznati multiinstrumentalista Slobodan Trkulja sa 30 gudača iz Crne Gore- najavili su iz Mitropolije.

Portal Analitika