Politika

RADIĆ: Na sljedećem samitu NATO - moguća pozivnica za Crnu Goru

okradic1
V
ojni analitičar iz Beograda Aleksandar Radić kazao je u izjavi za Portal Analitika da postoji mogućnost da Crna Gora na samitu NATO koji će biti održan naredne godine dobije pozivnicu za članstvo u toj vojno-političkoj organizaciji. Radić smatra da NATO ne bi imao ništa protiv da odluka o pristupanju Crne Gore bude donijeta u parlamentu, te da je i dalje veliki problem relativno niska podrška javnog mjenja.

Portal AnalitikaIzvor

- Otvorena je šansa da bi sljedeći NATO samit u Britaniji 2014. godine mogao biti samit proširenja i moguće je da Crna Gora dobije pozivnicu. U narednom periodu Crna Gora zbog te šanse treba da iskoristi sve moguće diplomatske kanale i izvrši pritisak na saveznike da bi dobila pozivnicu koju očekuje ili da makar još dodatno učvrsti svoju poziciju, kazao je Radić za Portal Analitika, komentarišući najave da bi Crna Gora u drugoj polovina 2014. mogla dobiti pozivnicu za NATO.

Govoreći o preprekama koje Crna Gora ima na putu ka NATO, Radić je kazao da su su prepreke vezane za nisku podršku javnog mjenja i činjenica da bi mnogima u NATO –u odgovaralo da osim Crne Gore u paketu budu primljene i zemlje regiona poput Makedonije, BiH pa čak i Srbije.

- Za NATO je čitavi region u zaokruženom sistemu bezbjednosti pravo rješenje. Dok god su BiH, Makedonija i Srbija koja je proglasila vojnu neutralnost van saveza, sistem bezbjednosti regiona nije kompletan i pozivnicom za Crnu Goru ona bi ostala van regionalnog paketa koji bi mnogi u NATO voljeli da vide, naveo je Radić.

Govoreći o mogućnosti da Crna Gora i BiH budu pozvane u jednom mini paketu, Radić je kazao da u BiH postoje problemi između dva konstitutivna naroda i da se ne znaju imovina i nadležnosti bezbjedonosnih ministarstava.

Govoreći o načinu pristupanja NATO, Radić je kazao da je za NATO potpuno prihvatljiva opcija jer je na taj način velika većina članica postala punopravan član Atlantskog saveza.

- U slučaju Crne Goe previše je puta pomenuto pitanje referenduma i izgleda da je sada to aktuelna opcija, rekao je Radić.

On smatra da bi problem sa relativno niskom podrškom javnog mjenja u Crnoj Gori za članstvo u NATO mogao da bude riješen zaokretom Srbije ka NATO što nije isključena opcija.

- Kada bi Srbija promijenila svoju poziciju vojne neutralnosti i krenula ka NATO mislim da bi i podrška javnog mjenja u Crnoj Gori porasla i to bi značajno olakšalo poziciju Podgorice, zaključio je Radić.

 

 

Portal Analitika