Svijet

Netanijahu: Iranom vlada ajatolah Hamnei

310netanijahuok
I
zraelski premijer Benjamin Netanijahu je sinoć, nakon zapaljivog govora u sjedištu UN u Njujorku u utorak,  nastavio  kampanju protiv iranske vlade izjavivši za američku televizijsku mrežu NBC da iranskim narodom ne vlada predsjednik Hasan Rohani, već ajatolah Hamnei, “koji predvodi kult”, javlja Tanjug.

Netanijahu: Iranom vlada ajatolah Hamnei
Portal AnalitikaIzvor

- Taj kult je divlji u svojim ambicijama i svojoj agresiji- rekao je Netanijahu.

Netanijahu je ranije u razgovoru sa američkim predsjednikom Barakom Obamom i drugim zvaničnicima nastojao da ubjedi Amerikance da se pritisak na Iran mora održati, uprkos izboru Rohanija, koga neki smatraju umjerenim liderom sa kojim Vašington može da pregovara.

Istakavši da je pravi šef Hamnei, izraelski premijer je izjavio da, iako Rohani možda djeluje kao umjeren, teheranske nuklearne ambicije ostaju nepromijenjene.

- Rohani kaže svom šefu Hamneiju, diktatoru Irana- “ja mogu da vam obezbjedim završetak nuklearnog programa govoreći lijepo Zapadu. Ja mogu ono što je Ahmedinedžad pokušao mršteći se, ja ću uraditi s osmijehom. Mahmud Ahmedinežad je bio vuk u vučjoj koži i Rohani je vuk u ovčijoj koži. Ali to ne znači da bi mi trebalo da mu dopustimo da obmanjuje", izjavio je Netanijahu.

On se oštro usprotivio ublažavanju sankcija, koje su već nanijele ozbiljnu štetu iranskoj ekonomiji.

- Ako želite da izbacite iranski program nuklearnog oružja mirno, ne popuštajte pritisak. Zadržte sankcije i to će spriječiti Iran da se naoruža i takođe će spriječiti sljedeći rat. Budite čvrsti u spriječavanju narednog rata- poručio je Netanijahu.

Izraelski premijer je u centrali UN rekao da Izrael neće dozvoliti da Iran razvije nuklearno oružje, čak i ako se tome usprotivi sam.

Portal Analitika