Politika

DROBNIČ: Uočili smo pozitivan trend u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala

2505drobnic
B
orba protiv organizovanog kriminala jedna je od prioritetnih oblasti u pregovorima sa Crnom Gorom i od velike je važnosti da pravosudni i policijski organi na odgovarajući način procesuiraju slučajeve „Šarić” i „Kalić” uključujući i hapšenje bjegunaca, rekao je ambasador Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič u intervuu za Dan.

DROBNIČ: Uočili smo pozitivan trend u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala
Portal AnalitikaIzvor

On je izjavio da će EU nastaviti da insistira na daljoj istrazi tužilaštva o aferi „Snimak”.

- Evropska unija pažljivo prati razvoj situacije u vezi sa nedavnim optužbama gospodina Brajuškovića. Ipak, mi ne komentarišemo slučajeve koji su u toku. Očekujemo da će taj slučaj biti tretiran na odgovarajući način od relevantnih državnih insitucija, posebno imajući u vidu značaj poglavlja vladavine prava u pregovaračkom procesu – kazao je Drobnič za Dan.

On je istakao da je uočljiv pozitivan trend kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.

- Napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala procjenjuje se na osnovu mjerljivih rezultata – sprovedenih istraga, krivičnih gonjenja i presuda. Osvrćući se na protekle godine uočavamo pozitivan trend naročito u borbi protiv trgovine drogom prvenstveno zbog međunarodne saradnje u toj oblasti. Takav trend treba slijediti i proširiti na druge forme organizovanog kriminala i korupcije – poručio je ambasador EU u Crnoj Gori.

Upitan da li bi reizbor sudija i tužilaca doprinio reformi pravosuđa, Drobnič je rekao da su sve akcije koje se preduzimaju u cilju jačanja nezavisnog pravosuđa, a koje su u skladu sa evropskim standardima, dobrodošle.

Ambasador EU u Crnoj Gori je ponovio da očekuje da će pregovori za poglavlja 23 i 24 biti otvorena do kraja godine.

- Diskusija u Savjetu za opšte poslove EU o otvaranju pristupnih pregovora za poglavlja 23 i 24 dobro napreduje. Trenutno ne vidim neku veću prepreku za to i možemo očekivati da pristupn pregovori za ta dva poglavlja budu otvoreni do kraja godine. Shodno tome, Savjet će, u skladu sa uobičajenim procedurama, definisati konačnu poziciju EU i to prije međuvladine konferencije između Crne Gore i zemalja članica EU na kojoj će formalno biti donijeta oduka o otvaranju poglavlja 23 i 24 – kazao je Drobnič.

Portal Analitika