Politika

Završetak formiranja crnogorskog kokusa u američkom Kongresu

0210nebojsa
S
avjetnik premijera za vanjsku politiku i nacionalni koordinator za NATO Nebojša Kaluđerović boravio je u radnoj posjeti Vašingtonu, tokom koje su održani susreti u Bijeloj kući, Stejt departmentu i američkom Kongresu. Tokom susreta na Kapitol Hilu, šef kongresne delegacije SAD u Parlamentarnoj skupštini NATO, kongresmen Majkl Tarner je najavio dovršetak procesa formiranja crnogorskog kongresnog kokusa, čija se zvanična inauguracija očekuje do kraja godine.

Završetak formiranja crnogorskog kokusa u američkom Kongresu
Portal AnalitikaIzvor

 

Kao predsjedavajući kokusom, kongresmen Tarner je najavio aktivnosti u pravcu snažnije promocije crnogorskih evroatlantskih ciljeva i drugih prioriteta u bilateralnoj saradnji na Kapitol hilu.

Kaluđerović je sa Višim direktorom za Evropu i specijalnim savjetnikom predsjednika za Evropu u Nacionalnom savjetu za bezbjednost u Bijeloj kući Karen Donfrid razgovarao o evropskim i evroatlantskim integracijama Crne Gore, narednom samitu NATO 2014. i bilateralnoj saradnji.

On takođe je istakao značaj podrške SAD u pogledu politike otvorenih vrata NATO.

Donfrid je pozitivno ocijenila ukupan napredak Crne Gore i naglasila da SAD naročito cijene pozitivan primjer koji naša zemlja predstavlja u regionu i na globalnom planu kroz angažovanje u Avganistanu. Ponovila je jasnu podršku SAD politici otvorenih vrata NATO i održavanju njenog kredibiliteta, kao i individualnoj procjeni napretka kandidata ka članstvu.

U razgovoru Kaluđerovića sa novoimenovanim zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Hojtom Brajanom Jiem i dosadašnjim pomoćnikom državnog sekretara Filipom Rikerom, naglašeni su izuzetno dobri i sadržajni odnosi Crne Gore i SAD-a, uz perspektivu njihovog daljeg unapređenja, posebno u dijelu snaženja crnogorske euroatlantske perspektive.

Istaknut je značaj podrške koju SAD u kontinuitetu pružaju demokratskom razvoju Crne Gore i realizaciji njenih strateških ciljeva, i na toj liniji apostrofirana posvećenost naše zemlje ispunjavanju neophodnih kriterijuma iz veoma zahtjevne i međusobno komplementarne evroatlantske i evropske agende.

Tokom boravka u Vašingtonu, nacionalni koordinator je u Atlantskom savjetu SAD razgovarao sa izvršnim potpredsjednikom Savjeta Dejmonom Visonom i članom savjetodavnog borda Ianom Bržežinskim, na temu jačanja saradnje u oblasti NATO integracija.

Portal Analitika