Region

Dačić prekida učešće u pregovorima s Prištinom?

jeremic
P
remijer Srbije Ivica Dačić prekinuće učešće u pregovorima sa Prištinom i o tome će sjutra obavijestiti visoku predstavnicu EU Ketrin Ešton, prenosi list Politika.

Dačić prekida učešće u pregovorima s Prištinom?
Portal AnalitikaIzvor

Za B92 je u Vladi Srbije rečeno da odluka Prištine da Dačiću zabrani odlazak na Kosovo predstavlja brutalno kršenje Briselskog sporazuma i da će u pismu Eštonovoj navesti da bi to moglo da dovede do prekida pregovora Beograda sa Prištinom.

Politika na svom sajtu navodi da je Dačićeva odluka posljedica zabrane prištinskih vlasti da mu dozvole ulazak na teritoriju Kosova gdje je planirao da posjeti opštinu Štrpce.

Vlada Kosova odbila je da dozvoli premijeru Srbije Ivici Dačiću da u petak posjeti opštinu Štrpce.

Zamjenik kosovskog premijera Hajredin Kuči izjavio je da od sjutra, kada počinje kampanja za lokalne izbore na Kosovu, pa do kraja kampanje 1. novembra nijednom zvaničniku Srbije neće biti dozvoljen dolazak na Kosovo.

Kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj izjavio je da je odluka vlade Kosova da se srpskim zvaničnicima ne dozvoli ulazak na Kosovo i Metohiju dok traje kampanja za lokalne izbore definitivna i da se nikako ne može promijeniti.

"Nemamo više šta da dodajemo onome što je rekao zamjenik premijera Hajredin Kući. Nijedan zvaničnik Srbije ne može doći na Kosovo dok se ne završi izborna kampanja", rekao je Hodžaj.

Dačićeva posjeta trebalo je da bude druga posjeta Kosovu premijera Srbije od rata 1999. godine i bila je zakazana za dan poslije zvaničnog početka kampanje za kosovske lokalne izbore, zakazane za 3. novembar.

EU bez komentara:

U sjedištu EU nijesu danas željeli da komentarišu mogućnost povlačenja premijera Ivice Dačića iz dijaloga Beograda i Priština zbog toga što mu nije omogućeno da glasa na novembarskim lokalnim izborima na Kosovu.

"Pratimo situaciju i u kontaktu smo sa obje strane", rekla je za Tanjug Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton.

U Evropskoj komisiji kažu da još uvijek nijesu zvanično obaviješteni o Dačićevoj odluci.

Portal Analitika