Politika

Milić: Unaprijediti saradnju sa Bugarskom u oblasti turizma, poljoprivrede, energetike

0210_milic_dobreva
P
redsjednik Socijalističke narodne partije Crne Gore Srđan Milić primio je danas u oproštajnu posjetu ambasadorku Bugarske Maju Nikolovu Dobrevu. Razgovoru je prisustvovao i Nikolaj Karakolev, ministar savjetnik u Ambasadi Bugarske.
Milić: Unaprijediti saradnju sa Bugarskom u oblasti turizma, poljoprivrede, energetike
Portal AnalitikaIzvor


Kako se navodi u saopštenju SNP-a, tema sastanka bila je aktuelna političko-ekonomska situacija u Crnoj Gori i regionu, sa fokusom na početak pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji i pregovaračkim pozicijama za poglavlja 23 i 24.



Razmijenjena su mišljenja o nedavno usvojenim ustavnim promjenama i shodno njima izmjenama i dopunama seta zakona iz oblasti pravosuđa.



Milić je istakao značaj iskustva Bugarske na izmjenama njihovog najvećeg pravnog akta i zakonskih propisa u procesu pristupanja EU, na čemu se zahvalio predstavnicima Bugarske vlade u Crnoj Gori.



Predsjednik SNP-a i bugarska ambasadorka su istakli da je važno unaprijediti bilateralne odnose između Crne Gore i Bugarske, te da to predstavlja samo nastavak tradicije od preko 120 godina aktivnih diplomatskih odnosa, iako su Crna Gora i Bugarska imale kontakte i za vrijeme postojanja Zete i vladavine cara Samuila i zetskog knjaza Vladimira još iz 11. vijeka.



Crna Gora i Bugarska moraju unaprijediti saradnju u oblastima turizma, poljoprivrede, industrije električne energije, naglasio je Milić, izrazivši očekivanje da će uskoro i biti potpisan Memorandum o saradnji dvije zemlje u oblasti energetike. Godišnji trgovinski promet između dvije zemlje je i dalje na malom nivou. Ekonomske odnose otežava nedostatak razvijene, moderne infrastrukture, što je smetnja privrednoj saradnji, naveli su sagovornici, ističući da će ovaj problem biti prevaziđen zajedničkim naporima dvije zemlje.



Milić je ocijenio da je jedan od značajnih uspjeha ambasadorke Dobreve i nedavno imenovanje rezidentnog Ambasadora Crne Gore u Sofiji.



"Sada je vrijeme da dijelimo iskustva u evropskim integracijama. Posljednja faza, prije punopravnog članstva je proces pregovaranje o 35 poglavlja, kao i usklađivanje kompletnog domaćeg zakonodavstva i institucija sa evropskim standardima. Crna Gora se suočava sa velikim poslom i sa nepopularnim i bolnim mjerama u procesima reformi. Cijelo crnogorsko društvo mora da iskoristi sve svoje kapacitete da bi dostigli krajnji cilj-članstvo u EU, kazao je predsjednik SNP-a Srđan Milić, kaže se u saopštenju.

Portal Analitika