Zanimljivosti

Zabavne činjenice o kosi

ovosisanjeuok
Nasuprot ustaljenom mišljenju, šišanjem kose ne ubrzavate njen rast niti možete da promijenite teksturu dlake. Mnogi šamponi protiv peruti zapravo oštećuju kosu.

Zabavne činjenice o kosi
Portal AnalitikaIzvor

- Poslije koštane srži, kosa je ta koja najbrže raste. Studije pokazuju da su muškarci u prednosti, odnosno da njihova kosa brže raste.

- Nasuprot ustaljenom mišljenju, šišanjem kose ne ubrzavate njen rast niti možete da promijenite teksturu dlake.

- Prosječan životni vijek dlake na glavi je pet i po godina.

- Kosa, odnosno cela kika, jaka je kao aluminijum.

- Na osnovu samo jedne dlake, naučnici mogu mnogo toga da otkriju o vama, recimo - šta ste proteklog mjeseca jeli ili u kom kraju svijeta ste živjeli. Dlaka može da se koristi i za forenzičko testiranje droge i tako obezbijedi ključne informacije tokom istrage.

- Kosa bijelaca, u prosjeku, počinje da sijedi poslije 34. godine, dok Afrikancima i Azijatima posijedi poslije 47. Statistika pokazuje da su Azijati manje skloni ćelavljenju od Afrikanaca i bijelaca.

- Češljanje je zdravije za kosu od četkanja.

- Da bi kosa bila zdrava, ishrana treba da se sastoji od jaja, lososa, šargarepe, zelenog povrća i vitamina C i D.

- Mnogi šamponi protiv peruti zapravo oštećuju kosu.

- Još je u antičkom Rimu korišćena verzija viklera kakvi danas postoje. Perike i frizure bile su znak društvenog statusa.

- Stari Egipćani farbali su crnu kosu kanom, a Rimljani su je izbjeljivali hidrogen-peroksidom.

- U doba renesanse žene su čupale kompletan prednji dio kose da bi im čelo izgledalo veće.

- Prije 19. vijeka, Evropljanke su prale kosu znatno rjeđe nego danas, najviše dvaput mjesečno. Uveče bi je raspuštale i četkale da bi uklonile stare naslage ulja.

- Samo četiri odsto svjetskog stanovništa ima crvenu kosu. Najveći procenat prirodno riđokosih ljudi nalazi se u Škotskoj (13 odsto) i Irskoj (10 odsto).

- U srednjem vijeku riđa kosa je smatrana obiilježjem vještica, pa je oko 45.000 žena mučeno i spaljeno na lomači ili udavljeno u vodi.

- Početkom 17. veka narod je vjerovao u vile i vilenjake koji se pojavljuju na jugozapadu Engleske. Obično su ih crtali sa crvenom kosom, koja je bila znak njihove nestašne prirode.

Boja kose, kože i očiju određena je genima. Boja kose je određena interakcijom dvije forme pigmenta, eumelanina i feomelanina, koji se proizvode u melanocitima, ćelijama melanina. Kako melanociti propadaju s vremenom, kosa počinje da sijedi a kasnije i da bijeli.

Izvor: novosti.rs

Portal Analitika