Zanimljivosti

Investitori traže da ode Bil Gejts?

0210gejts
T
ri od 20 najvećih investitora "Microsoft Corpa" traže podršku upravnog odbora i lobiraju da Bil Gejts prepusti mejsto predsjedavajućeg u kompaniji koju je osnovao pre 38 godina, tvrde izvori Rojtersa.

Investitori traže da ode Bil Gejts?
Portal AnalitikaIzvor


Kako ističe agencija, dok je sada već bivši izvršni direktor Stiv Balmer godinama bio pod pritiskom, ovo je prvi put da veliki akcionari "nišane" Gejtsa, čovjeka koji i dalje ima status ikone u IT industriji.



Predstavnici kompanije nisu željeli da komentarišu ove navode, a zasad nema indikacija da bi tri investitora, koji zajedno imaju više od pet odsto akcija kompanije u svom vlasništvu, mogla da dobiju podršku većine.



Izvor Rojtersa je insistirao na anonimnosti i na tome da se ne otkrije ko stoji iza ove inicijative, jer "su diskusije o ovoj temi bile privatne".



Gejts sam posjeduje oko 4,5 odsto kompanije koja je teška 277 milijardi dolara i najveći je pojedinačni akcionar.



Kako piše agencija, ljudi koji žele njegovu smjenu strahuju od toga da će on sa svoje pozicije blokirati prihvatanje novih strategija kompanije i da će ograničiti moć novog izvršnog direktora, čiji će zadatak biti da usmjeri "Microsoft" u novom pravcu.



Osim toga, smeta im i što je Gejts jedan od onih koji će dati glavnu reč o Balmerovom nasljedniku, ali i to što se on posljednjih godina manje bavi gigantom iz Redmonda, a više svojim filantropskim radom.



"Oni strahuju da je u Gejtsovim rukama veća moć nego što mu pripada, s obzirom na to da ima sve manje akcija u svom vlasništvu", navodi Rojters i podsjeća da je Gejts prije dvadeset godina ima 49 odsto kompanije, a da bi prema planu prodaje od 80 miliona akcija godišnje do 2018. mogao da ostane bez udjela.

 

tekst i foto: b92

Portal Analitika