Društvo

Tri crnogorske škole dio najveće evropske učionice

0210skoleee
P
etnaest zemalja, među kojima i Crna Gora, uključeno je u međunarodnu školsku mrežu aces. Svake godine aces organizuje takmičenje za prekogranične školske projekte. Ove godine više od 500 škola je učestvovalo u takmičenju na temu „različitosti“. Od 30. septembra do 4. oktobra predstavnici odabranih škola sastali su se na premijernom susretu novog konkursa u Bukureštu.

Tri crnogorske škole dio najveće evropske učionice
Portal AnalitikaIzvor

Ovogodišnji skup aces su otvorili predstavnici rumunskog Ministarstva prosvete, koji su pozdravili učenike izrazivši zadovoljstvo zbog njihove kreativnosti i raznovrsnosti ideja koje su do sada predložene na konkursima. Na prethodnom konkursu, sa temom „različitosti“, učestvovalo je više od 500 škola..

Međunarodni žiri, sastavljen od stručnjaka iz oblasti obrazovanja, odabrao je 44 projekta u kojima učestvuje 105 škola iz 15 različitih zemalja koji će dobiti finansijsku podršku za sprovođenje svojih ideja u realizaciji projekata. Od 105 odabranih škola, 3 su iz Crne Gore: Srednja mješovita škola „Danilo Kiš“ iz Budve, Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice i osnovna škola „Milija Nikčević“ iz Nikšića. Na premijernom aces susretu učesnici su se upoznali sa vršnjacima i kolegama iz centralne i jugo-istočne Evrope i dobili priliku da sagledaju alternativne metode predavanja i učenja, kao i nove alate i metode koji im mogu pomoći da sprovedu svoje projekte.

Kako izgleda evropska učionica?

„To nije kao obična škola u kojoj prisustvujete predavanjima i gdje profesor stoji ispred učenika koji sjede u redovima kao pasivni posmatrači“, objašnjava Tadeja Vaupotič, student i član aces Savjeta. Premijerni aces sastanak predstavlja dinamični edukacijski prostor koji nudi brojne prilike za sticanje novih znanja i vještina. Različitosti su realnost u najvećoj evropskoj učionici – više od 200 ljudi raznih godišta, iz brojnih država i kulturnih miljea sastaju se u Bukureštu. Na radionicama učitelji i polaznici prihvataju različitosti kroz učešće u društvenim eksperimentima, igrajući se ili koristeći verbalne, neverbalne ili čak umjetničke i dramske metode. Učesnici dobijaju iskustvo iz prve ruke o prednostima i izazovima koji se vezuju za pojam različitosti. To je vrlo posebna atmosfera gdje se uloge predavača i učenika mogu zamijeniti. „Svako je pozvan da diskutuje i razmjenjuje mišljenja, iskustva i znanja sa drugima, bez obzira da li je student ili profesor“, objašnjava koncept učenja na premijernom susretu aces moderator Darko Marković.

Akademija centralno-evropskih škola, pokrenuta je preko ERSTE Fondacije 2006. godine. Program koordiniraju neprofitne organizacije Interkulturelles Zentrum iz Austrije i VČELÍ DOM iz Slovačke, a podržavaju ga ministarstva prosvete svih 15 zemalja učesnica. Od 2007. godine Crna Gora je članica aces školske mreže. Do sada je više od 25 hiljada učenika i gotovo četiri hiljade profesora učestvovalo u aces-u.

 

Portal Analitika