Region

Crvena Interpolova potjernica za direktora MOL-a zbog mita

0210hernadi
C
rvena Interpolova međunarodna potjernica i evropski nalog za hapšenje raspisani su za predsjednikom uprave MOL-a Žolta Hernadija, saznaje HRT iz Direkcije policije Hrvatske.

Crvena Interpolova potjernica za direktora MOL-a zbog mita
Portal AnalitikaIzvor

 

Službeni zahtjev u sjedište Interpola u Lionu danas je uputila hrvatska policija, nakon što je juče primila zahtjev za raspisivanje potjernice za Hernadijem, osumnjičenim da je podmitio bivšeg hrvatskog premijera Iva Sanadera kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u hravatskoj Ini.

U hrvatskoj Direkciji policije kažu da je riječ o standardnoj proceduri koja mora biti ispunjena i da od njih ne zavis kada će se Hernadijevi podaci i fotografija objaviti na crvenim Interpolovim potjernicama na internetu.

Takođe, međunarodna potjernica je dopunjena evropskim nalogom za hapšenje.

Procedura raspisivanja potjernice pokrenuta je nakon što je zagrebački Županijski sud prošlog petka, na prijedlog USKOK-a, Hernadiju odredio mjeru istražni zatvor zbog opasnosti od bjekstva. USKOK je tražio istražni zatvor za Hernadija nakon što je Mađarska nedavno odbila da mu uruči poziv za ispitivanje u Hrvatskoj, a prije toga nije željela sama da ga ispita, pravdajući se zaštitom nacionalnih interesa. Mađari su isticali da su sproveli i obustavili istragu u tom slučaju, zaključivši da čelnik MOL-a nema veze s navodnim nezakonitostima.

Još u julu hrvatski USKOK je najavio da će, u zavisnosti od sadržaja mađarskog odgovora na zahtjev da se Hernadiju uruči poziv za ispitivanje, odlučiti o daljem postupanju u vezi s "mogućim raspisivanjem evropskog naloga za hapšenje".

Istraga protiv Hernadija je prekinuta u decembru prošle godine i ponovno pokrenuta nakon ulaska u EU. USKOK je tada objavio da nastavlja istragu, jer su ulaskom u Uniju stvorene nove pretpostavke za osiguranje prisutnosti osumnjičenih tokom istražnog postupka.

HRT podsjeća da je zbog slučaja Hypo i Ina-MOL, odnosno da je za mito od deset miliona eura prepustio upravljačka prava u Ini mađarskom MOL-u, Sanader krajem novembra prošle godine nepunosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu od deset godina zatvora.

Portal Analitika