Politika

Vijesti: Marović u ime DPS-a dogovara o modelu za opštinu Tuzi

0210Marovic
D
emokratska partija socijalista i predstavnici albanskih partija pregovaraju o davanju statusa opštine Gradskoj opštini Tuzi, bez održavanja konsultativnog referenduma, pišu Vijesti.

Vijesti: Marović u ime DPS-a dogovara o modelu za opštinu Tuzi
Portal AnalitikaIzvor

Taj list saznaje kako bi, prema modelu o kojem potpredsjednik DPS-a Svetozar Marović pokušava da se dogovori sa albanskim političkim prvacima, Tuzi imali sve ingerencije opštine, osim što bi ostale u administrativnim granicama Podgorice i što bi im iznos ukupnog budžeta određivala podgorička vlast.

- To bi u praksi značilo da bi poput ostalih lokalnih uprava i Tuzi upravljale svojim budžetom koji tretira i plate zaposlenih u administraciji i određivala infrastrukturne prioritete na teritoriji Malesije. Navodno, po istom modelu bilo bi riješeno i pitanje statusa gradske opštine Golubovci - pišu Vijesti.

Sagovornici tog lista uključeni u pregovore tvrde da je zbog ekonomskog statusa ponuđeno rješenje jedino izvođljivo.

Prema važećem modelu, Tuzi i Golubovci kao gradske opštine mogu da predlažu budžet i razvojne projekte, ali konačnu riječ o njihovom odobravanju po svako stavci ima gradska uprava na čelu sa podgoričkim gradonačelnikom Miomirom Mugošom. No, list dodaje da su ovi pregovori dogovoreni još ljetos, a da u njima Mugoša ne učestvuje.

- Svima je jasno da je davanje statusa opštine Tuzima neizbježno, ali se u tome mora naći realna mjera. Sve relevantne studije su pokazale da Malesija nema ekonomskih potencijala da iz svog džepa finansira opštinu, i zbog toga je ponuđeno riješenje najbolje u ovom trenutku. Ipak, sve je još na nivou pregovora i konačni model će zavisiti od ozbiljnosti pregovarača, ali i raspoloženja građana - kazao je Vijestima jedan od učesnika pregovora.

U slučaju dogovora, status opštine bio bi regulisan izmjenama Zakona o glavnom gradu i ne bi bilo potrebe za održavanje konsultativnog referenduma, koji je ranije bio dogovoren za septembar.

Foto: dps.me

Portal Analitika