Svijet

FOTO: Ostrvo nastalo u potresu kod Pakistana uskoro će nestati

0210ostrvo
A
merička svemirska agencija NASA objavila je satelitske snimke ostrva u Arapskom moru nastalog nakon snažnog potresa u Pakistanu prošle sedmice, u kome je poginulo više od 500 ljudi, prenosi HRT.

FOTO: Ostrvo nastalo u potresu kod Pakistana uskoro će nestati
Portal AnalitikaIzvor

Ostrvp nazvano Zalzala Džazira (ostrvo nastao iz potresa) privlači veliku pažnju Pakistanaca, ljudi širom svijeta i, naravno, stručnjaka. Otkriveno je da iz zemlje na ostrvu izlazi gas koji je zapaljiv i bez mirisa, a stručnjaci ističu da je možda riječ o metanu. Takođe, stručnjaci vjeruju da je riječ o privremenom ostrvu, i da će nestati isto kao što se i pojavio - da će ga ubrzo uništiti jaki vjetrovi i talasi, jer je načinjen od pijeska i gline.

NASA je fotografije načinila 26. septembra, a objavljene su i fotografije tog područja od 17. aprila, kada se ostrvo nije ni naziralo.

- Ostrvo je, zapravo, samo jedna velika gomila blata koja se izdigla s morskog dna zbog seizmičkih aktivnosti - kazao je geolog Bil Barnhart, dodavši da to nije prvo ostrvo koji je tako nastao, te da će nestati za najviše godinu dana.

Foto: hrt.hr

0210ostrvo10210ostrvo2
Portal Analitika