Društvo

BUBANJA: Medicinski otpad godinama odlažu na pragove naših kuća

110medicinskiotpadok
N
akon stomačne epidemije koja je zadesila Berane i pokušaja nadležnih organa iz lokalne samouprave da speru odgovornost sa sebe zbog situacije u kojoj su se zatekli, redakciji Portala Analitika su se obratili mještani Beransela poslavši nam fotografiju snimljenu jutros oko sedam časova, koja pokazuje način skladištenja medicinskog otpada u krugu opšte bolnice u Beranama. Za ovaj po zdravlje opasni otpad Beranselci tvrde da se nelegalno već duži niz godina odlaže na deponiji Vasove Vode.

BUBANJA: Medicinski otpad godinama odlažu na pragove naših kuća
Portal AnalitikaIzvor

- Oni koji navodno pretjerano brinu o građanima krše zakon ne pridržavajući se osnovnih principa skladištenja opasnog medicinskog otpada i bez ikakve odgovornosti narušavajući zdravlje naše đece donose taj opasni otpad na pragove naših kuća- izjavio je mještanin Beransela Mikosav Bubanja.

On je dodao da se na osnovu fotografija vidi neodgovornost nadležnih organa.

-Ne shvata se ozbiljnost situacije u koju nas godinama dovode oni koji bi trebalo da predstavljaju adresu za pomoć, već naprotiv rade suprotno, kažnjavaju nas zloupotrebom policije, tužilaštva i drugih instrumenata vlasti u pokušaju da nas zaplaše izricanjem presuda, novčanih i zatvorskih kazni u pokušaju da nas obeshrabre- istakao je Bubanja, napominjući da mještani Beransela blokadom deponije brane Ustavom zagarantovano pravo na očuvanje zdravlja ljudi.

Juče je na sjednici Odbora za zdravstvo ministar zdravlja Miodrag Radunović kazao je da je epidemija u Beranama završena, ali da i dalje traje nadzor epidemioloških službi. On je objasnio da je potencirano pitanje deponije u Beranselu, zbog moguće izbijanje druge epidemije, koja bi imala katastrofalne posljedice. U Beranama se od početka epidemije, 24. avgusta, doktorima javilo oko 1.500 pacijenata zbog stomačnih problema. Voda u tom gradu i dalje nije za piće.

Bubanja je ponovio apel Beranselaca na sve odgovorne organe u lokalnoj samoupravi da što prije riješe problem nelegalne deponije i saniraju postojeće brdo smeća, koje predstavlja ekološki presedan u 21. vijeku.

Portal Analitika