Svijet

Netanijahu: Ako treba, sami ćemo dejstvovati protiv Irana

110netanijahuok
I
zraelski premijer Benjamin Netanijahu upozorio je u Ujedinjenim nacijama da Izrael neće dozvoliti Iranu da razvije nuklearno oružje.

Netanijahu: Ako treba, sami ćemo dejstvovati protiv Irana
Portal AnalitikaIzvor

"Izrael neće nikad dopustiti Iranu da stekne nuklearno oružje. Ako Izrael bude morao da djeluje sam - djelovaće sam", rekao je Netanijahu večeras u govoru na zasjedanju Generalne skupštine UN.

-Budućnost će nam biti ugrožena ako Iran, koji se zalagao za uništenje Izraela, bude imao nuklearno oružje- istakao je izraelski premijer.

Netanijahu je pozvao međunarodnu zajednicu da "zadrži pritisak" i sankcije Teheranu dok se ne bude osiguralo da je iranski nuklearni program "u potpunosti demontiran, tako da se to može provjeriti".

Ocijenio je da diplomatska ofanziva novog iranskog predsednika Hasana Rohanija tokom zasjedanje Generalne skupštine UN predstavlja lukavstvo kako bi se Iran oslobodio sankcija dok nastavlja rad na nuklearnom oružju.

Dodao je da je Rohani napravio strategiju za unaprijeđenje nuklearnog programa Irana.

Netanijahu je rekao da svi iranski predsjednici služe jednom te istom "nemilosrdnom režimu" u kojem glavnu riječ vodi vrhovni duhovni vođa.

Takođe je rekao da Iran podržava režim u Siriji koji je, kako je podvukao, upotrebio hemijsko oružje protiv sopstvenog naroda.

Poslije govora izraelskog premijera, Iran je optužio Netanijahua da "zvecka oružjem".

(RTS)

Portal Analitika