Društvo

Rezultati u borbi protiv kriminala i korupcije uslov za integracije

110konjevicambasadoriok
C
rna Gora je ostvarila napredak u oblasti vladavine prava, međutim u narednom periodu moraće da se suoči sa brojnim izazovima kako bi dodatno osnažila ove oblasti i postigla mjerljive rezultate, ocijenjeno je danas na sastanku ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića i direktora Uprave policije Slavka Stojanovića sa ambasadorima i predstavnicima diplomatskih misija zemalja članica EU i NATO, saopšteno je Portalu Analitika iz Službe za informisanje MUP-a.

Rezultati u borbi protiv kriminala i korupcije uslov za integracije
Portal AnalitikaIzvor

Na sastanku, organizovanom u susret obilježavanju 2. oktobra – Dana unutrašnjih poslova, ministar Konjević i direktor Stojanović su izrazili jasnu spremnost Crne Gore da pokaže mjerljive rezultate, posebno u oblastima borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, konstatujući da se bez toga ne može nastaviti dinamika evropskih i evroatlantskih integracija.

-Ministar Konjević je na sastanku predstavio aktivnosti u vezi sa Akcionim planom za pregovaračko poglavlje 24, kao i novu organizacionu strukturu koja će pratiti njegovu implementaciju. MUP je za svaku mjeru iz svoje nadležnosti iz AP 23 i 24 definisao timove  koji će biti nosioci konkretnih aktivnosti i koji će biti odgovorni za njihovu realizaciju i poštovanje zadatih rokova.  Direktor Stojanović upoznao je predstavnike diplomatskog kora sa aktivnostima koje se preduzimaju na polju borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, sa posebnim osvrtom na borbu protiv krijumčarenja narkotika. Direktor je istakao i dobru saradnju koju UP ima sa partnerskim službama iz Evrope i svijeta, što su pohvalili pojedini predstavnici diplomatskog kora i ohrabrili dalji njen nastavak i jačanje- navodi se u saopštenju.

Na sastanku je predstavljen i cio spektar aktivnosti MUP-a vezan za definisanje ugovora o granici sa susjedima. Ministar Konjević je izrazio nadu da će sa Bosnom i Hercegovinom do kraja godine biti potpisan ugovor o granici. Predstavnici diplomatskog kora su obaviješteni i da su u završnoj fazi pregovori sa Albanijom i Kosovom u vezi sa granicom.

-Ministar je informisao predstavnike diplomatskog kora o funkcionalnoj analizi o radu državnih organa za sprovođenje zakona, koju MUP realizuje sa Ministarstvom pravde, a od koje se očekuje da pokaže da je neophodno formirati Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije po ugledu na hrvatski USKOK.  Ministar Konjević je kazao da će do kraja godine, shodno obavezi iz Akcionog plana za poglavlje 23, biti formirana Komisija za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama starih i nedavnih slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima kao i ubistava poslenika javne riječi, koja će biti sastavljena od predstavnika MUP-UP, tužilaštva, NVO i medija. Otvoreno je i pitanje reforme državne uprave i saopšteno da je prihvaćena sugestija Evropske komisije da početkom 2014. godine počne sa radom specijalan tim, na relaciji Vlada Crne Gore-EK,  koji bi pratio reformu državne uprave i primjenu dokumenata koje je Vlada s tim u vezi donijela.  Ministar i direktor izrazili su zahvalnost na svemu što su predstavnici EK i države članica EU i NATO uradile za Crnu Goru u proteklom periodu- ističe se u saopštenju.

Nakon sastanka sa predstavnicima diplomatskog kora, ministar Konjević i direktor Stojanović sastali su se sa predstavnicima crnogorskih medija. Na sastanku neformalnog karaktera razgovarano je o dosadašnjoj saradnji, modalitetima njenog unaprjeđenja i preprekama koje se u pojedinačnim slučajevima javljaju u praksi. Ministar i direktor su izrazili nastojanja MUP-a i UP da budu otvoreni prema javnosti i da medijima pruže sve relevatne informacije na prijemčiv način, ne ugrožavajući pritom istrage koje su u toku.

Portal Analitika