Društvo

Ženeva: Pohvaljeni napori Crne Gore na stvaranju uslova za smještaj tražioca azila

okboskovich
T
okom učešća na 64. zasijedanju Izvršnog Komiteta Programa Visokog komesara Ujedinjenih nacija za izbjeglice ministar rada i socijalnog staranja mr Predrag Bošković, sa saradnicima, razgovarao je sa zamjenikom Visokog komesara Ujedinjenih nacija za izbjeglice Aleksanderom Aleinjikofim i šefom Biroa UNHCR-a za Evropu Vinsentom Koštelom.

Ženeva: Pohvaljeni napori Crne Gore na stvaranju uslova za smještaj tražioca azila
Portal AnalitikaIzvor

Ministar Bošković je sagovornike upoznao sa aktivnostima koje Crna Gora sprovodi u cilju trajnog rejšavanja položaja izbjeglih i raseljenih lica, kroz integraciju u crnogorsko društvo i dobrovoljni povratak u zemelje porijekla.

Integracija u crnogorsko društvo raseljenim osobama će omogućiti pristup socio-ekonomskim pravima, dok će dobrovoljni povratak, biće zasnovan na slobodno izraženoj volji i punoj informisanosti ovih osoba o situaciji i mogućnostima ostvarivanja prava u zemlji porijekla, istakao je Bošković.

Crna Gora je aktivan učesnik Regionalnog stambenog programa za trajno rješavanje pitanja izbjeglica i interno raseljenih lica. Ministar Bošković se zahvalio na podršci koju je Skupština donatora Regionalnog stambenog programa pružila Crnoj Gori odobrivši prvi projekat gradnje stambenih jedinica u opštini Nikšić. U narednom periodu očekuje se da će biti odobreni i projekti u još dvije opštine za koje je Crna Gora aplicirala.

Sagovornici su razmijenili inforacije i o politici koju Crna Gora vodi u oblasni azila i migracija. Tom prilikom predstavnici UN i UNHCR Aleksander Aleinjikof i Vinsent Koštel pohvalili su napore Crne Gore na stvaranju uslova za smještaj tražioca azila i istakli da će Crna Gora i dalje imati njihovu punu podršku.

Portal Analitika