Abiznis

LUČIĆ: Albona propada jer sam finansirao Miodraga Lekića

0110lucucPOCETNA
O
snivač i bivši većinski vlasnik firme Albona, Radenko Lučić, optužio je direktora Poreske uprave Milana Lakićevića i ministra finansija Miodraga Žugića da vrše političku represiju nad njim, te da ta firma propada zato što je on finansirao političku kampanju lidera Demokratskog fronta Miodraga Lekića.

LUČIĆ: Albona propada jer sam finansirao Miodraga Lekića
Portal AnalitikaIzvor

- Treba Lučića malo oblatiti da ne bi podržavao Front i Miodraga Lekića, a jesam li sponzorisao? Jesam. I sponzorisaću sve što mogu, ako ne mogu - pozajmiću i sponzorisaću. Sponzorisao sam i banalne stvari, kao što sam sponozorisao i DPS, jer imam puno prijatelja u toj partiji. To je glavni razlog, da nemate dilemu da sam predmet političkog nasrtaja ljudi iz instuticija koje zloupotrebljavaju a to su: Poreska uprava, Sekreterijat za inspekcijske poslove i Uprave policije, kazao je na današnjoj pres konferenciji Radenko Lučić.

Lučić tvrdi da su aktuelna dešavanja u Alboni rezultat njegovog nacionalnog opredjeljenja.

- Udar je, ne jer sam Srbin, a jesam, nego zato što ovdje ima previše Srba i treba to jezgro uništiti. Nikada radnike nijesam pitao za koga će glasati i kako. Ali ovdje im smeta Albona zbog nacionalnosti. Lučić im smeta jer je previše glasan, izjavio je osnivač Albone.

Poreska uprava pečatirala je svih 38 prodavnica Albone zbog duga za poreze i doprinose od milion i po eura. Bez posla ostalo 460 radnika. U centru pažnje ovih dana su dijamanti, vrijedni oko 10 miliona eura, koje je kompanija uvezla za Rusa Davida Artjunjana, a koje niko do sada nije video.

Aneksom ugovora Rus se 16. aprila obavezao da će uplatiti dokapitalizaciju, a Albona je podnijela podnijela protiv njega krivičnu prijavu jer se nije ni pojavljivao ni ulagao obećani novac.

- Protiv Davita Arutjuna je 6.avgusta podnijeta tužba radi prodaje pokretne imovine Privrednom sudu u Podgorici. On je nedostupan od 12.aprila i nije se pojavljivao u Crnoj Gori. Postoje njegova obećanja da će ispoštovati odredbe ugovora, međutim, do danas, od obećanja nema ništa, kazao je Lučić.

0110lucic2
On je dodao da ima "informacije da Rus priča po Rusiji da je Albona bila „državni interes“, te da su mu smjestili. Jedine informacije koje ima je da je planirano da se ti dijamanti prodaju na aukciji u Moskvi ili Hong Kongu i na taj način izmire obaveze prema radnicima i dobavljačima.

- Zašto mi nijesu javili da je prevarant? Pitam Radoja Žugića, morao je da vodi računa o privrednim segmentima, pitao je Lučić dodavši da "zna da se Rus družio se sa vrhom Crne Gore".

Prema riječima Lučića, poreska inspekcija je boravila u toj kompaniji šest mjeseci, a po zakonu navodno, "nijesu smijeli duže od dva mjeseca, izuzetno tri ako se radi o vanrednim okolnostima".

- Ovo je neviđeni udar na firmu, finanijske policije, koja u redovnoj kontroli ništa nije našla, a ovamo trenira strogoću radi zaštite interese radnika; mene, koji sam zaposlio najviše radnika u Crnoj Gori. Direktor Poreske uprave Milan Lakićević optužuje mene. A znate li da sam svih 500 radnika primio na određeno vrijeme, njima je istekao ugovor o radu, izjavio je Lučić.

On insistira da radnici nijesu u pravu, te da ne duguju sedam plata.

- Nije sedam plata, već pet. Mi smo dužni 156.000 eura za svih pet plata. Ako pretvorimo to u mjesece, mi smo dužni samo jednu platu, tvrdi Lučić.

Na sajtu Poreske uprave se nalazi spisak kompanija koje ne plaćaju poreze i doprinese, a bivši većinski vlasnik Albone tvrdi da će na kraju "samo oni platiti dugove".

- Danas prozivam ministra finansija Radoja Žugića, da se boji i bavi privatnim interesima i da se Milan Lakićević iz Poreske uprave takođe bavi zaštitom privatnih interesa, a ne zemlje i budžeta Crne Gore. Ja sam za budžet za dvadeset godina uplatio blizu 100 miliona eura. Koliko je Lakićević uplatio, pitao je Lučić.

On je dodao da još uvijek nijesu rasvijetljene krađe pazara u Nikšiću i Podgorici.

- U Nikšiću je  uključen moj sestrić, koji je nosio novac i koga su na neki način uvukli u kriminalnu grupu, zbog mene. I tek su sad uhvatili nekog kriminalca koji je ovih dana pucao u Nikšiću i imam indicije da je povezan sa nikšićkim MUP. Jednoga dana ću to reći koji su to kriminalci iz Nikšića i nikšićke policije direktno involvirani u pljačku pazara, iznio je optužbe Lučić.

U zapisniku u inspekcijskoj kontroli, konstatovano je 13 miliona eura nelogičnosti tokovima gotovine. Iz Albone su podnijeli žalbu jer tvrde da "nijednim metodom nijesu došli do iste cifre, te da taj novac ne fali".

Radnicima koji protestuju poručuje da svoje zahtjeve usmjere ka Vladi Crne Gore, a najavio je i tužbu protiv države, u iznosu od milion eura.

Portal Analitika