Društvo

Marković dobio zahtjev za održavanje Parade ponosa 20. oktobra

markovic
M
inistar pravde, Duško Marković, kazao je da dobio zahtjev za održavanje trodnevne manifestacije LGBT osoba i Parade ponosa za 20. oktobar, navodeći da vjeruje da će država imati demokratskog kapaciteta kako bi taj događaj protekao u razumijevanu i toleranciji.

Marković dobio zahtjev za održavanje Parade ponosa 20. oktobra
Portal AnalitikaIzvor

Nevladina organizacija „Queer” najavila je ranije da će u Podgorici krajem oktobra organizovati paradu ponosa.
Marković je kazao da je u ponedjeljak dobio prijavu za održavanje parade za 20. oktobar.
- Pogledao sam zahtjev i prijavu tog programa koji je trodnevan. U Upravi policije formiran je tim koji će pratiti pripremu događaja i procjenjivati sve aspekte u vezi sa njim kako bi na kraju donijeli odluku - rekao je Marković novinarima na marginama konferencije o zaštiti od diskrimiacije.
On je kazao da vjeruje da će država imati demokratskog kapaciteta kako bi taj događaj protekao u razumijevanu i toleranciji.
Marković nije odgovorio da li će članovi Vlade prisustvovati Paradi.
- Vlada u cjelini i svaki ministar to pitanje ima u vrhu svoje agende, a zavisiće od ukupnih okolnosti akko ćemo se odrediti za samo učešće u Paradi - odgovorio je on.
Komentarišući zabranu održavanja parade ponosa u Beogradu, Marković je rekao da mu je žao zbog toga što su se stvari tako desile.
- Cijenim da su nadležne institucije Srbije imale adekvatne i pouzdane informacije u vezi sa odlukom o zabrani. Važno je štititi i živote i imovinu i smatram da je ta odsluka zasnovana na pouzdani činjenicama - kazao je Marković.
On je rekao da vjeruje da Crna Gora na kavlitetan način, korak po korak, gradi ambijent u kom niko neće imati potrebu da bude nevidljiv zbog svoje različitosti.

 

(MINA)

Portal Analitika