Politika

LUKŠIĆ: Podržavanje zajedničke izjave o Siriji ispravan potez

luksicodbor0110
P
otpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić, rekao je da je podržavanje zajedničke izjave o Siriji od strane Crne Gore bio ispravan potez koji je „u skladu sa našim spoljnopolitičkim ciljevima".

LUKŠIĆ: Podržavanje zajedničke izjave o Siriji ispravan potez
Portal AnalitikaIzvor

Lukšić je, na današnjem saslušanju pred Odborom za međunarodne odnose i iseljenike, povodom odluke Vlade da se pridruži zajdničkoj izjavi o Siriji, rekao da ne postoji razlog da nemamo „puno povjerenje u nalaze obavještajnih službi SAD, Francuske i Velike Britanije”.

- Ono što smo uradili bio je ispravan potez. Smatramo da je reakcija bila neophodna iz više razloga. Naša podrška zajedničkoj izjavi o Siriji je u skladu sa našim spoljnopolitičkim prioritetom a to su učlanjenje u NATO i EU. Drugi razlog je što je Crna Gora članica Savjeta UN za ljudska prava, a po međunarodnim pravim upotreba hemijskog oružja je zabranjena. Teško da smo mogli ostati bez reakcije stoga – rekao je Lukšić odgovarajući na pitanja člana odbora iz Demokratskog fronta Milana Kneževića.

Knežević je zahtjevao od Lukšića da kaže „koje je dokaze je MVPEI imalo da navede da je režim u Siriji koristio hemijsko oružje, kako je kad i gdje je potpisana izjava i da li je dobio saglasnost vlade i premijera Đukanovića za potpisivanje izjave”.

Ministar Lukšić je istakao da ne postoji razlog da ne vjerujemo stranim obavještajnim službama.

- Zašto ne bi imali puno povjerenje u one obavještajne nalaze SAD, Francuske i Velike Britanije jer nastojimo da uspostavimo partnerske odnose sa tim državama. Dokazi su ukazovali da su rakete ispaljene sa položaja Asada – rekao je Lukšić.

On je podsjetio da je Crna Gora bila kosponzor rezolucije po kojoj se nalaže da tim UN istraži ko je izvršilac zločina u Siriji.

Lukšić je optužio Kneževića da je ono što radi „potpuno suprotno od onoga za što se navodno zalaže”.

- Nijeste do kraja izanalizirali ono što se u našim saopštenjima kazalo. Kažete da nijeste portparol Bašara Al Asada a zvučite kao njegov porparol – rekao je Lukšić.

Knežević je odgovorio da nije portparol Asada ali de je „Lukšić porparol Mila Đukanovića”.odbor0110

- I laiku je jasno da je ova izjava Crnoj Gori poslata mejlom. Da li su uz nju dostavljeni dokazi ili je crnogorski tim prikupljao dokaze na terenu u Siriji? Zaštio nijeste sačakli da vodeće svjetske sile riješe ovaj problem diplomatskim putem već ste branili stav MVPEI i nanijeli štetu Crnoj Gori – poručio je Knežević.

On je istakao da je ovim pokazano „da MVPEI vodi jednu servilnu politku”.

Knežević je pozvao Lukšića da osudi upotrebu osiromašenog uranijuma, prilikom bombardovanja SRJ 1999. godine.

- Prije nego što osudite zvjerstva u Siriji osudite i bombardovanje naše države 1999. godine kada je upotrebljivan osiromašeni uranijum – rekao je Knežević.

Poslanik DF-a Goran Danilović je istakao da u momentu kad je Crna Gora potpisala zajedničku izjavu o Siriji nije bilo dokazano da je upotrebljivano hemijsko oružje.

Danilović je rekao da ne želi da „Crna Gora srlja u novi rat sa Japanom”.

- Crnoj Gori ne trebaju tuđi ratovi i mi nijesmo 52. država SAD i da je očigledno da ste se vi uželjeli rata – rekao je Danilović.

Ministar Lukšić je rekao da se Danilović očigledno priprema za neku drugu raspravu i da „ono što priča nema veze sa mozgom”.

- Ne vidim kako smo se mi uželjeli rata i kako pozivamo na rat. U zajedničkoj izjavi piše da sirijski konflikt nema vojnog rješenja i piše da podržavamo političko rješenje. Ako ste protiv ovoga ne znam zašto ste – rekao je Lukšić.

Danilović je reagujući na Lukšićevu izjavu rekao „da ima veze s mozgom makar onoliko koliko vi imate sa vanjskom politikom”.

 

Portal Analitika