Društvo

Aktivnosti Caritasa povodom Međunarodnog dana starih lica

bar
P
ovodom Međunarodnog dana starih lica, 1. oktobra, Caritas Barske nadbiskupije će danas na gradskom trgu u Baru postaviti štand sa informativnim materijalom o pravima starih lica, uz organizovano mjerenje nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska. Štand će biti postavljen kod Robne kuće u periodu od 13 do 15 sati.

Aktivnosti Caritasa povodom Međunarodnog dana starih lica
Portal AnalitikaIzvor

U želji da poboljša kvalitet života starih, kao i da istakne važnost poštovanja njihovih prava, Caritas BN je ove godine, u saradnji sa Caritasom Češke, a uz finansijsku podršku Evropske Unije pokrenuo projekat u oblasti promovisanja njihovih prava - Prevencija zlostavljanja starih lica.

U Caritasu Barske nadbiskupije ističu da je zlostavljanje starijih ljudi postalo ozbiljan društveni i zdravstveni problem, jer predstavlja kršenje jednog od osnovnih ljudskih prava i onemogućuje starim licima da žive dostojanstveno i da normalno participiraju u društvenom i kulturnom životu.

Caritas BN ima dugogodišnje iskustvo u radu sa starim licima. Projekat “Njega starih lica” se sprovodi u šest opština: Bar, Podgorica, Nikšić, Danilovgrad, Cetinje i Ulcinj, a projektom je obuhvaćeno oko 700 korisnika kojima se pomoć pruža kroz tri modela: njega i pomoć u kući, dnevni boravak i topli obrok.

 

 

Portal Analitika