Društvo

Berane: Bolja integracija djece romskog i egipćanskog porijekla

berane
D
jeca predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta romskog i egipćanskog porijekla iz Berana koja su u septembru započela novu školsku godinu imaće podršku tri asistenta u nastavi koji će im pomagati u nastavi i vannastavnim aktivnostima do kraja 2013. godine.Ovo je direktan rezultat saradnje lokalne zajednice, nevladinog sektora i međunarodnih organizacija - Save the Children za sjeverozapadni Balkan, OEBS/ODIHR -a u okviru projekta Najbolje prakse za integraciju Roma finansiranog od EU, Opštine Berane i nevladine organizacije "Enfants" iz Berana - čiji naziv projekta je "Asistenti u nastavi", saopšteno je iz tih organizacija.

Berane: Bolja integracija djece romskog i egipćanskog porijekla
Portal AnalitikaIzvor

Obrazovni nivo romske i egipćanske populacije na teritoriji opštine Berane je veoma nizak, a razlozi velikog procenta nepohađanja obrazovanja od djece romskog i egipćanskog porijekla ogledaju se u postojanju jezičke barijere, slaboj materijalnoj situaciji te nedovoljnoj svijesti roditelja o značaju obrazovanja. U cilju omogućavanja pristupa obrazovanju za svu djecu, asistenti u nastavi će kroz individualni rad s djecom, rad sa njihovim porodicama i nastavnim osobljem omogućiti njihovu bolju integraciju u školu i društvo.

Ovaj primjer uspješno ostvarene saradnje biće predstavljen na poludnevnom događaju pod nazivom “Asistenti u nastavi kao plod saradnje lokalne zajednice, nevladinog sektora i međunarodnih organizacija” koji će biti održan u četvrtak, 3. oktobra 2013. godine u Velikoj sali Opštine Berane (IV Crnogorske broj 1) od 10.00 do 14.00 časova. Okupljanje će ujedno biti prilika za pokretanje razgovora o modelima održivosti koje je potrebno uspostaviti za dobrobit djece u Beranama, kako na lokalnom, tako i na državnom nivou, zaključuje se u saopštenju.

 

 

Portal Analitika