Abiznis

Admiral Markets: Euro posustaje, funta i dalje jača!

usd-euro
P
rošle sedmice nije bilo mnogo važnih vijesti za valutno tržište pa nije bilo ni mnogo promjena u kursecima najtrgovanijih valuta. Kretanje koje vrijedi spomenuti je nastavak jačanja britanske funte, koja je proteklu sedmicu ojačala dodatnih 1 odsto u odnosu na američki dolar i euro, ocijenjeno je iz Admiral Marketsa.

Admiral Markets: Euro posustaje, funta i dalje jača!
Portal AnalitikaIzvor

-Funta se po pravilu kreće u istom smjeru u odnosu na dolar kao i euro, no prošlog vikenda došlo je do odstupanja od ovog pravila. Euro je cijelu sedmicu ostao na nivou od oko 1,3500 u odnosu na dolar, a funta je nastavila jačati te trenutno kurs GBP/USD iznosi 1,6150, što je najviši nivo od početka ove godine. Uzrok jačanja GBP u odnosu na sve ostale natrgovanije valute su dobri podaci o stanju britanske privrede radi kojih tržišta očekuju da će britanska centralna banka, prije nego se do sada očekivalo, prekinuti programe podsticanja ekonomije te početi podizati kamatne stope što dovodi do jačanja valute, navodi analitičar Admiral Marketsa Josip Kokanović.

Dodatni uzrok raskoraka u kretanju britanske funte i eura je sigurno i omjer špekulativnih pozicija velikih investitora na tržištu futuresa. U zadnjem izvještaju se vidi da na euru omjer kupovnih i prodajnih naloga 67 odsto naspram 33 odsto, dok je na funti omjer kupovnih i prodajnih naloga 51 odsto naspram 49 odsto. To znači da bi funta i dalje trebala bolje prolaziti nego euro.

- I ostale najtrgovanije valute nisu imale ujednačen smjer kretanja prošlog vikenda, australijski i novozelandski dolar su slabili, dok su švajcarski franak, japanski jen i kanadski dolar blago ojačali u odnosu na američki dolar. Ove sedmice je najavljeno nekoliko događaja na koje treba obratiti pažnju radi mogućeg uticaja na kretanje valuta. Konferencije za novinare imaju evropska i japanska centralna banka (u srijedu i petak, respektivno), u petak izlaze podaci novootvorenim radnim mjestima u SAD-u, a iz Australije stiže više važnih podataka ove sedmice. Raspored svih najavljenih vijesti možete pratiti u ekonomskom kalendaru na stranicama Admiral Marketsa.

Koji bi bio najizgledniji scenarij kretanja valuta idućih sedmica?

- Budući da već 10-ak dana EUR/USD ne uspijeva doći iznad vrha na približno 1,3550 iako su npr. britanska funta i švajcarski franak u istom periodu jačali, moguće je da za sada euro nema snage značajno porasti sa sadašnjeg nivoa te se može očekivati korekcija od barem nekoliko posto idućih nedjelja ili mjeseci. Ukoliko se za vrijeme korekcije dogodi nekoliko negativnih iznenađenja iz Evrope ili nekoliko pozitivnih iznenađenja iz SAD-a, moguće je da očekivana korekcija preraste u novi padajući trend na EUR/USD, koji bi imao potencijal dosegnuti značajno ispod 1,30  idućih nekoliko mjeseci, zaključio je Kokanović.

 

Portal Analitika