Svijet

Samaras: Iskorijeniću Zlatnu zoru

samarasuok
Grčki premijer Antonis Samaras izjavio je da će učiniti sve što je potrebno da bi iskorijenio partiju krajnje desnice Zlatnu zoru.

Samaras: Iskorijeniću Zlatnu zoru
Portal AnalitikaIzvor

Podsjećamo, rukovodstvo Zlatne zore pohapšeno je za vikend pod optužbom da djeluje kao kriminalna organizacija. Osuđujući Zlatnu zoru kao "neonacističku grupu", Samaras je istakao da je "odlučan da se u potpunosti iskorijeni takva sramota".

"To moramo učiniti u skladu sa našim demokratskim ustavom. Ali moramo ići do kraja i učiniti sve što je potrebno. Nema mjesta za neonaciste u bilo kojoj partiji demokratskog svijeta", kazao je Samaras.

Grčki premijer je, u govoru pred američko-jevrejskim komitetom u Njujorku, koji je objavila njegova kancelarija, obećao nultu toleranciju prema Zlatnoj zori, prenijele su agencije.

Nešto ranije, grčka vlada je podnijela parlamentu prijedlog zakona čiji je cilj uskraćivanje državne finansijske pomoći Zlatnoj zori.

Grčka policija uhapsila je u subotu osnivača Zlatne zore i pet istaknutih članova zbog napetosti koja je izbila poslije ubistva 34-godišnjeg ljevičarskog muzičara Pavlosa Fisasa 17. septembra, za koje se sumnjiči pristalica Zlatne zore.

Zlatna zora kategorički odriče bilo kakvo učešće u tom ubistvu.

Prema prijedlogu zakona, finansiranje Zlatne zore biće ukinuto u zavisnosti od ishoda predstojećeg suđenja njenim pripadnicima, odnosno funkcionerima.

Zamjenik tužioca Vrhovnog suda Haralambos Vurliotis rekao je da je Zlatna zora "čvrsto hijerarhijski ustrojena struktura, čiji je lider svemoćan po principu koji je koristio Hitler". U izvještaju istražnog sudije se navodi da je neonacistička partija počela sa napadima 1987. godine, prvo napadajući imigrante, a potom se okrećući i protiv Grka.

Grčka vlada je danas podnijela parlamentu prijedlog zakona čiji je cilj uskraćivanje državne finansijske pomoći ekstremnoj, desničarskoj partiji Zlatna zora.

Prema izvještaju grčke vlade i svjedočenjima koje danas prenosi grčka štampa, ultradesničarska partija Zlatna zora redovno je organizovala "batinaške odrede".

Izvor: Tanjug; B92.net

 

 

Portal Analitika